Éles lőfegyverré átalakított műanyag pisztolyutánzattal nyitott tüzet áldozataira a bangkoki bevásárlóközpontban kedden történt merénylet 14 éves gyanúsítottja – közölte a rendőrség. A helyszínen őrizetbe vett támadó a legfrissebb jelentések szerint két embert ölt meg, és ötöt – egy kínai, egy laoszi és három thaiföldi állampolgárt – megsebesített.

A helyi média úgy tudja, hogy a thaiföldi főváros egyik legnagyobb és legelőkelőbb, Sziam Paragon nevű bevásárlóközpontjában történt támadásról készült felvételeken látható a gyanúsított, aki hosszú hajú, khakiszínű nadrágot és baseballsapkát viselt, és egy neves magániskola tanulója. A rendőrség azonban csak azt az értesülést erősítette meg, hogy a fiú kiskorú, és korábban mentális betegség miatt kezelték.

Szamran Nualma országos helyettes rendőrfőkapitány elmondta, hogy az elkövető egy műanyagból készült, eredetileg csak vaktöltények, illetve airsoftlövedékek kilövésére alkalmas pisztolyutánzatot használt a támadás során.

A thaiföldi hatóságok már vizsgálják az ilyen fajta, szabadon megvásárolható és a katonaság rajongói körében népszerű fegyverutánzatok használatának szigorítását is, miután a valódi fegyverek engedélyezése eddig is szigorú feltételekhez volt kötve, például csak csak húsz évnél idősebbek birtokolhatnak ilyet. Lőfegyver engedély nélküli birtoklása súlyos pénzbírsággal és akár tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható Thaiföldön

– mondta a rendőrparancsnok.

Thaiföldön gyakori a fegyveres erőszak, noha nagy tömeget veszélyeztető támadások ritkán történnek. Tavaly október 6-án egy volt rendőrtiszt 36 embert, köztük 22 gyereket ölt meg egy óvodában, míg 2020-ban egy thaiföldi katona négy helyszínen legalább 29 emberrel végzett, 57-et pedig megsebesített.