Az északnyugat-tanzániai Sengerema körzetben január 30. és február 1. között 61 embernél diagnosztizálták a kolerát, őket most különlegesen elszigetelt egészégügyi központokban kezelik.

Január elején a tanzániai egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az ország hat térségéből érkezett bejelentés koleramegbetegedésről.

Hivatalos adatok szerint Tanzániában tavaly 927 kolerás megbetegedés volt, 27-en meghaltak.

A szomszédos Zambiában már több mint három hónapja tart a kolerajárvány, legkevesebb 10 ezer ember fertőződött meg és több mint négyszázan vesztették életüket a január közepén ismertetett adatok szerint. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) rámutatott arra, hogy Zambiában aggasztóan magas, körülbelül 4 százalékos a halálozási arány, pedig megfelelő kezelés mellett a kolera halálozási aránya kevesebb mint 1 százalék.

A kolera bakteriális fertőzés okozta betegség, amely általában szennyezett víz vagy élelem útján terjed és akut hasmenést, ennek révén kiszáradást okoz.

A Tanzániához tartozó trópusi paradicsomból, Zanzibárból nem érkeztek hírek megbetegedésekről.

A nyaralószigeten 1978 óta 17 kolerajárvány történt, több mint 14 000 esetet és több mint 200 halálesetet regisztráltak. A legutóbbi, 2015-től 2016-ig terjedő járvány idején a kormány hatékony válaszlépéseket tett. Azóta Zanzibár egyetlen koleraesetet sem regisztrált.