Súlyos franciaországi választási veresége után Emmanuel Macron államfő váratlan lépést tett: vasárnap este feloszlatta a Nemzetgyűlést és előrehozott választásokat hirdetett.

Macron nem egészen két hónappal azelőtt, hogy Párizs megrendezné a nyári olimpiát, egy nagy kockázatú politikai hazárdjáték részeként az előzetes eredmények ismeretében bejelentette: első körben június 30-án, majd július 7-én újraválasztják a francia parlamentet. 

Ez a döntés súlyos és nehéz, de mindenekelőtt a bizalom megnyilvánulásaidézi a Reuters a francia nemzethez intézett beszédét, amelyben kiemelte, hogy az európai választásokon elért eredmények katasztrófát jelentenek a kormánya számára, és nem tehet úgy, mintha semmi nem történt volna.

Egyúttal figyelmeztetett, hogy a nacionalisták térnyerése veszélyt jelent Franciaországra és Európára.

Tarolt Marine Le Pen pártja

Franciaországban a választói részvétel 52,5 százalékos volt, valamivel magasabb, mint 2019-ben.

Az exit pollok szerint a Marine Le Penhez köthető, jobboldali populista RN (Rassemblement National, Nemzeti Tömörülés) fölényesen nyert: a szavazatok 32,4 százalékát szerezte meg az európai választásokon, míg a Macron-féle kormánytábor reneszánsz listája csak 15,2 százalék körüli voksot gyűjtött, ezzel a második lett. A Raphael Glucksmann európai parlamenti képviselő által vezetett szocialisták 14 százalék körüli eredménnyel a harmadik helyen állnak.

Az elnök körül elfogyott a levegő

Macron számára az eredmény keserű vereség.

A jobboldali nacionalisták már a 2019-es európai parlamenti választáson is megelőzték a táborát, bár akkor még szűkösen – most a korábbi előnyt jelentősen növelték.

A franciák egyértelmű üzenetet küldtek Macronnak: nem akarnak többé technokrata, a valóságtól elrugaszkodott és egyre brutálisabb európai konstrukciót – írta Marine Le Pen volt RN-pártelnök az X-en.


A jobboldali győzelem valószínűleg további nyomást gyakorol a kormánytáborra, amelynek már nincs abszolút többsége az országgyűlésben – állapítja meg a Süddeutsche Zeitung, amely idézi Jordan Bardellát, az RN vezető jelöltjét, aki szerint „Emmanuel Macron elnök meggyengült vasárnap estére”.

Készek vagyunk átvenni a hatalmat, ha a franciák bíznak bennünk a közelgő parlamenti választásokon – jelentette ki Le Pen.