Október 24-án Izland szerte a nők abbahagyják a munkát. A szervezők szerint a sztrájkkal, amelyet izlandi nyelven „Kvennafrí” néven ismernek, remélik, hogy felhívják a figyelmet az izlandi nők rendszerszerű bérdiszkriminációjára és a nemi alapú erőszakra.

Október 24-én Izlandon minden nőt, beleértve a bevándorló nőket is, arra biztatják, hogy hagyják abba a fizetett vagy fizetés nélküli munkát egyaránt. A nők egész nap sztrájkolnak, hogy bemutassák társadalmi hozzájárulásuk fontosságát

– közölték a szervezők.

Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök pénteken azt mondta az Iceland Monitor izlandi híroldalnak, hogy nem fog dolgozni a sztrájk napján, és elvárja, hogy a kormány többi női tagja is tegye ugyanezt „szolidaritásként az izlandi nőkkel”.

Még nem értük el a nemek közötti teljes egyenlőségre vonatkozó céljainkat, és még mindig küzdünk a nemek közötti bérszakadék ellen, ami 2023-ban elfogadhatatlan. Továbbra is küzdünk a nemi alapú erőszak ellen, amely prioritást élvez számomra

– hangsúlyozta Jakobsdóttir, akinek kormánya korábban kötelezettséget vállalt a nemek közötti bérszakadék 2022-ig történő felszámolására.

A szervezők külön felhívják a figyelmet a bevándorló nők helyzetére, akiknek az izlandi társadalomhoz való „felbecsülhetetlen” hozzájárulását szerintük „ritkán ismerik el vagy tükrözi a kapott fizetésük".

A CNN beszámolója alapján a szervezők arra szólították fel a férfiakat, hogy mutassák ki támogatásukat a sztrájkoló nők iránt azzal, hogy „további felelősséget vállalnak” otthon és a munkahelyen, lehetővé téve, hogy a nők október 24-én ne vegyék fel a munkát.