Szombat reggel 7 órakor kezdődött a voksolás Szlovákiában, ahol előrehozott parlamenti választásokat tartottak szombaton. A szomszédos országban 25 politikai párt, mozgalom, tömörülés állított jelöltlistát, a parlamenti bejutási küszöb Magyarországhoz hasonlóan öt százalék.

A választás egyfordulós, a szavazásra jogosultak pártlistákra szavaznak, majd 150 mandátumot osztanak szét. Szlovákiában 4,3 millió a szavazásra jogosult állampolgárok száma, ahol a jelenlegi a kilencedik parlamenti választás.

A közmédia helyi tudósítója szerint legalább tíz százalékkal magasabb a részvételi arányt rögzítettek most, mint legutóbb, három és fél évvel ezelőtt.

A magas részvételi arány pedig kedvező magyar szempontból, ugyanis a felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek a becslések szerint mintegy 180 ezer szavazatra van szüksége ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe. Az már egészen biztos, hogy rekordszámú, 58 779 szavazat érkezett levélben külföldről.

A volbysr.sk oldalon közli a szlovákiai Statisztikai Hivatal az előzetes választási eredményeket este 22 órától, illetve akkortól kezdve, hogy az utolsó szavazóhelyiség is bezárt. Az előzetes eredményeket tíz percenként frissítik az oldalon, beleértve a részvételi adatokat, a feldolgozottság szintjét és a pártok eredményét.

Lódarazsak zaklatták a szavazókat, másutt italoztak

szlovákiai választás alapvetően rendben zajlott, néhány kisebb-nagyobb fennakadást leszámítva. Például a Paraméter.sk beszámolója szerint szombaton napközben a homonnai járásbeli Gruzovce községben lódarazsak fogadták a választókat, ezért a polgármesternek a tűzoltókat kellett riasztania, akik végül eltávolították a darázsfészket.

Egy árvai faluban a bizottsági elnök és egy tag is alkoholt fogyasztott: mindezt alkoholszondás ellenőrzés is igazolta.

Lakossági bejelentést kapott a rendőrség, hogy a Tvrdošín járásban levő településen a választási bizottság több tagja ittas. A rendőrségi alkoholszondás ellenőrzés két személynél igazolta az alkoholfogyasztást

– erősítette meg a szlovák rendőrség.

Eperjes városának egyik szavazókörzetében egy kocsmában helyezték ki a szavazóurnákat. A bizottság tagja az egyik kocsmárosnő. A TASR hírügynökség szerint nem először rendezik meg ott a választásokat.

Családi házban is zajlott a voksolás

A Bártfai járás egyik községben az adósságok miatt elárverezték a községi hivatalt, ezért jobb híján egy családi házban rendezték meg a szavazást.

A TVnoviny.sk szerint az egyik választó a szavazólappal együtt a személyi igazolványát is a borítékba csomagolta. A borítékot végül bedobta az urnába. A csatorna megkereste a helyi bizottság tagjait, akik elmondták: a férfi csak a szavazatok összeszámlálása után kaphatja vissza a személyi igazolványát.

Balhé tört ki az egyik választói helyiségben, miután egy agresszív férfi megrongálta a választási urnát. Ezen túl a kampánycsendet sem sikerült mindenkinek tiszteletben tartani a szavazásra jogosultak közül. Jellemzően a kitöltött szavazólapokat osztották meg a közösségi oldalakon.

Egy választó pedig holtan esett össze a szavazóhelyiségben Považská Bystrica egyik városrészében. Ezen túl tíz másik esetről is tud a helyi sajtó, amikor mentőket kellett riasztani a szavazófülkéhez. 

Orosz rulettet játszanak ma a szlovákok: eldönthetik, kérnek-e még Ficóból

Az elmúlt héten publikált közvélemény-kutatási adatokból mindössze az világos, hogy nagyon szoros a verseny az élen a szlovákiai parlamenti választáson ringbe lépő pártok között. A Robert Fico által vezetett Smer-SD és a liberális PS vív az elsőségért, de jelen állás szerint a borítékolható, hogy patthelyzet alakulhat ki a voksolás követően. Bővebben --->