Kétség sem férhet hozzá, Robert Fico volt szlovák miniszterelnök visszaküzdötte magát Szlovákia politikai elitjébe, azon belül is a közvélemény-kutatási eredmények élére. De legalábbis az élmezőny sűrűjébe.

Feledtetni tudta tehát a lakossággal, hogy öt évvel ezelőtt heves tüntetésekkel tették világossá, nem szeretnék az ország élén látni. A politikus 2018-ban kényszerült lemondani kormányfői posztjáról, a Jan Kuciák gyilkosság miatt. A 27 éves oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírova akkor ölték meg, mikor Kuciák az olasz maffia és a szlovák politikai vezetés kapcsolatáról szóló cikkbe kezdett bele. Sokan valószínűsítették, hogy a kormány vezetőinek, köztük Ficónak is kapcsolatai voltak Marián Kočnerrel, akit a gyilkosság megrendelésével vádoltak.

Mindettől függetlenül Fico és az általa vezetett Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt jelenleg a népszerűségi listák élmezőnyének tagja. A kép egyelőre homályos, mindössze annyi jelenthető ki magabiztosan, hogy szoros a verseny a voksokért, de a legapróbb változások is még alaposabban felkavarhatják az amúgy sem kristálytiszta állást.

A Politico Poll of Polls szeptember 26-án, kedden frissített adatai szerint 20 százalékos a Smer-SD támogatottsága, míg a legfőbb rivális, a liberális Progresszív Szlovákia (PS) a szavazatok 18 százalékára számíthat. A szociáldemokrata párt (HLAS – sociálna demokracia) pedig kisebb lemaradással, 13 százalékos támogatottsággal a harmadik politikai erővé válhatnak.

Az AKO ügynökség szeptember 27-én, szerdán publikált közvélemény-kutatási adatai szerint a liberális PS vezet 18 százalékos támogatottsággal, őket követi a Smert-SD 17,7 százalékkal, és a szociáldemokraták a harmadik helyezettek 15 százalékkal.

Ettől függetlenül azonban a spanyolországihoz hasonló patthelyzet alakulhat ki Szlovákiában a hétvégi választások után.

Jelenleg magyar származású közgazdász van a kormányrúdnál

A szeptember végi előrehozott választást amiatt kellett kiírni, mert összeomlott a jobbközép szövetség, amely 2020-ban került az ország élére. Ezt követően Zuzana Caputová szlovák államfő a nemzetközi szinten inkább Ludovít Ódorként emlegetett Ódor Lajos közgazdászt nevezte ki májusban egy szakértői kormány és az ország élére.

A szlovák elnök elárulta, elsősorban azt várja az ügyvivő kabinettől, hogy addig, amíg fel nem áll az ősszel megválasztott kormány,

  • segítséget nyújtsanak az infláció miatt megélhetési problémákkal küzdő lakosságnak;
  • elkészítsék a 2024-es költségvetési terveket;
  • fenntarthatóvá tegyék a költségvetést, valamint
  • helyreállítsák a politikai nyugalmat az országban.

„A populizmus járványával állunk szemben. Ez olyan hazugságokkal terjed, amelyek egyesek számára több százszor ismételve igazsággá válnak. Elvárom, hogy Önök a jelenség ellensúlyozásán dolgozzanak” – hangsúlyozta az államfő Ódor Lajosnak a kinevezésekor.

Drámai kampány: hazugságok, befolyásolási vádak, tettlegesség

Az Európai Bizottság szeptemberben figyelmeztette a közösségi médiaóriásokat,

  • az Alphabetet,
  • a TikTokot és
  • a Metát,

hogy többet kell tenniük azért, hogy elkerülhető legyen a külföldi beavatkozás a szlovákiai választásokba. Brüsszel leszögezte, ha nem sikerül megfelelően kezelniük a helyzetet, súlyos bírságokkal kell számolniuk.

Arra kérték a vállalatokat, hogy fordítsanak több forrást a a gyűlöletbeszéd, a dezinformáció és az oroszbarát propaganda visszaszorítására.

A szavazás nemcsak arról fog dönteni, hogy ki kormányozza a kevesebb mint hatmillió lakosú kis közép-európai országot, hanem azt is jelzi majd, hogy az Ukrajna megsegítésével szembeni ellenállás, amely jelenleg leginkább a politikai peremvidékre korlátozódik Európa-szerte, mainstream hozzáállássá válhat-e

– írja a The New York Times.

Fico ugyanis azt ígérte, ha rajta múlik, nem kap több szlovák fegyvert Kijev. „Ez egy békés ország, nem küldünk újabb adag muníciót Ukrajnának”.

A volt miniszterelnök egyébként szintén emlegetett befolyásolási kísérletet, bár ő nem orosz vonatkozásban. Fico a cseh elnök, Petr Pavel kijelentését bélyegezte befolyásolási kísérletnek. A prágai államfő kijelentette ugyanis, hogy „bizonyos mértékig megzavarhatja” a kétoldalú kapcsolatokat, ha Fico a hétvégi választások után visszatér a szlovák kormány élére.

A kampányidőszak ugyanakkor egyéb izgalmakat is felvonultatott: videó is készült arról, ahogy összeverekedett a volt szlovák kormányfő az ex-belügyminiszter.