Hat politikai párt és egy koalíció lépte át az öt százalékos választási küszöböt a szlovákiai választásokon. A szavazatok 16,5 százaléka veszett el. 

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a parlamenti választás győztesét, tehát a Smert bízza majd meg kormányalakítással, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy Ficóéknak ezt sikerül is összehozniuk. Az előzetes kijelentések szerint, hogy ki, kivel kormányozna, illetve kivel nem, mindössze néhány forgatókönyv jöhet szóba a kormánykoalíció kialakításáról. Íme néhány előzetes vélemény: 

A Hlas-SD döntésén múlik, hogy milyen koalíció alakul

– fogalmazott Samuel Abrahám politológus. A TASR hírügynökségnek elmondta, vagy a Hlas, a Smer-SD és az SNS koalíciója, vagy a Hlas, a Progresívne Slovensko, a KDH és az SaS koalíciója lehetséges. Szerinte valószínűbb a Hlas és a Smer együttműködése. A parlamenti választás eredményét meglepőnek nevezte.

A Smeren múlik, hogy megszólítja-e a Hlast, és egy harmadik pártot, vagy a KDH és az SNS mellett dönt. Fontolóra veheti egy négyes koalíció kialakítását is. A másik lehetőség, hogy a Progresívne Slovensko (PS) alakít kormányt

– nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Darina Malová, a Comenius Egyetem politológusa.

A Smer, a Hlas és az SNS koalíciójának megalakulása a legvalószínűbb

– közölte a TASR hírügynökségnek Juraj Marušiak politológus, és hozzátette, van esély arra, hogy viszonylag stabil legyen ez a koalíció. A többi lehetőség szerinte túlságosan széles spektrumú lenne, ami veszélyeztetné a stabilitást, adott hírt róla a Bumm.

A lehetséges négy, szlovák koalíciós forgatókönyvről az Aktuality alapján a Parameter számolt be. A lehetséges forgatókönyvek érdekessége, hogy Pellegrini (Hlas) mindben benne van, Matovič (OĽaNO) pedig egyikben sem, így minden bizonnyal kimarad a játékból.

1. Smer-Hlas-SNS

Ficóék minden bizonnyal Peter Pellegrinit szólítják majd meg elsőként, mivel a Smer régebben közölte, hogy szorgalmazza az együttműködést a Hlasszal. Ketten 69 mandátummal rendelkeznének, a maradékot pedig az SNS adhatja meg, amelynek 10 helye lesz a parlamentben. Így tehát a Smer, Hlas, SNS koalíció 79 mandátummal rendelkezne. Bár ez az összeállítás tűnik a legvalószínűbbnek, ám meg kell jegyezni, hogy Pellegrini sem Ficóval, sem Andrej Dankóval nem ápol felhőtlen viszonyt, sőt, korábban azt is kijelentette, hogy nem lesz egy kormányban a Smer elnökével. A szombati választások után is azt mondta, hogy nem lenne szerencsés, ha két exkormányfő kerülne egy kormányba, ugyanakkor szavai szerint ez még nem jelenti azt, hogy nem jöhet létre a Smer-Hlas koalíció.

2. Smer-Hlas-KDH

A második lehetséges forgatókönyv, hogy a Smer és a Hlas nem Dankóékkal, hanem a KDH-val alkotnak majd kormányt. A kereszténydemokraták viszont többször is kijelentették, hogy egyértelműen kizárják az együttműködést a Smerrel. Milan Majerský pártelnök viszont a választások éjszakáján azt mondta, hogy végső döntést csak a KDH 120 tagú tanácsa hoz majd, amely október közepén ül össze. A Smer, Hlas, KDH hármas 81 képviselővel rendelkezne a parlamentben.

3. Smer-Hlas-KDH-SNS

Ficóék akkor rendelkeznének alkotmányos többséggel a parlamentben, ha létrejönne a Smer, Hlas, SNS, KDH négyes koalíció. Ez egy minden bizonnyal kevésbé valószínű forgatókönyv, a parlamentben viszont 91 mandátumot jelentene. A kormány képes lenne az alkotmánymódosításra, és nem mellesleg jelentős tartalékkal rendelkezne, ha valakik esetlegesen távoznának a koalícióból.

4. PS-Hlas-KDH-SaS

Ficóék sorsa egyetlen párton, a Hlason áll vagy bukik. Ha ugyanis Pellegriniék elutasítanák a Smert, amely nélküle nem tudna kormányt alakítani, akkor a köztársasági elnök a PS-nek adná ezt a megbízást. Michal Šimečkáék mint a második legerősebb párt a Hlas mellett a KDH-t és az SaS-t is bevehetik a kormányba, ugyanis ezen pártok vezetői korábban egyszer sem zárták ki az együttműködést Pellegrinivel. A parlamentben ez a négyes 82 mandátummal rendelkezne.

Hivatalos: Robert Fico pártját bízza meg az államfő a kormányalakítással

Megvan végeredmény: Robert Fico pártja, az Irány győzött a hivatalos végeredmények szerint, az államfő megbízza a kormányalakítással. Vera Jourová időközben kijelentette, hogy az Európai Bizottság is elfogadja a szlovákiai választások eredményét. Bővebben --->