Szlovákiának 2022-ig volt saját légvédelmi rendszere, de Oroszország ukrajnai inváziója után Eduard Heger kormánya Kijevnek adományozott összesen 13 szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászgépet, és az ugyancsak szovjet gyártmányú S-300-as rakétarendszerét. A régi gépekért Pozsony mintegy 200 millió dolláros kártérítést kapott az Európai Békeprogramból, továbbá 700 millió dolláros katonai felszerelést az Egyesült Államoktól – írta meg az Infostart az előzményeket.

A légvédelmi ütegek pótlását eddig Szlovákia NATO-szövetségesei biztosították úgy, hogy a saját légvédelmi rendszereiket kölcsönözték. Négy Patriot rakéta védte a szlovák légteret. Kettő Németországból, egy Hollandiából és egy az Egyesült Államokból érkezett. Azonban ezeket visszakérték és vissza is szállították már.

A SAMP/T olasz rakéták esetében a Rómával kötött megállapodás április 10-én lejár.

A védelmi minisztérium szerint a szlovák légtér az olasz rendszer nélkül is kellően védett, a cseh, a lengyel és a magyar légierő vadászrepülői továbbra is őrzik az eget. A V4 országokkal kötött megállapodás tavaly született, és addig tart, amíg Szlovákiába meg nem érkeznek az Egyesült Államoktól megrendelt F-16-os vadászgépek.

Pozsony ugyanis még 2018 végén szerződést kötött Washingtonnal 14 darab F-16-os megvásárlásáról, leszállításuk azonban a világjárvány miatt késett. A repülőgépeket gyártó Lockheed Martin vállalat első két vadászrepülőjének leszállítása az idén nyáron esedékes, a többi várhatóan 2025-ben érkezik majd Szlovákiába.

Szlovákia légvédelmét közepes és rövid hatótávolságú légvédelmi eszközökkel is megerősítik, amelyek szintén saját tulajdonban lesznek, így az állam teljes ellenőrzést gyakorolhat a szlovák légtér felett.