Fokozták az eddig is magas szintű terroriasztást Ausztriában és Németországban január elejéig, mivel karácsony előtt az európai titkosszolgálatok egy különösen veszélyes, iszlamista terrorszervezet tagjaira bukkantak az osztrák fővárosban. A gyanú szerint a letartóztatott személyek merényleteket terveztek a bécsi Szent István-székesegyházban, a kölni dómban és egy madridi templomban tartandó istentiszteletek ellen.

Az ünnepekre megerősített védelmi intézkedések közepette a hatóságok immár szilveszter éjszakájára készülnek Berlinben, Bécsben, Kölnben és több nagyvárosban, mert attól tartanak, hogy a terroristák az év utolsó napján nagyobb támadásra készülhetnek Európában.

Terroristákat csempésznek háborús menekültként

Megírtuk: a különleges rendőri erők három terrorgyanús személyt fogtak el egy bécsi-ottakringi menekültszálláson szenteste előtt, akik a feltételezések szerint egy olyan, transznacionális radikális iszlamista hálózathoz tartoznak, amely terrortámadásokat akar végrehajtani Európában. 

A Bild szerint a letartóztatott terroristák tádzsik állampolgárok. A három gyanúsított kihallgatása jelenleg is zajlik, ám tagadják a vádakat, egyikük feljelentést is tett a letartóztatása miatt.

Az ausztriai Heute napilap értesülései szerint a több nagyvárost célzó tervek mögött az ISPK iszlamista terrorszervezet (Iszlám Állam Khorasan Tartomány) áll, amely az Iszlám Állam egyik leszakadt csoportja, gyökerei Afganisztánba vezetnek. 

A terrorszakértők ezt a csoportot jelenleg a legveszélyesebb szervezetnek tekintik, mert kifejezetten terroristákat csempésznek Európába és jelenleg az egyetlen olyan szerveződés, amely jelentős támadást hajthat végre Nyugaton, azzal a szándékkal, hogy a hazájukban ismertebbé váljanak.

Peter R. Neumann, a londoni King's College biztonsági tanulmányok professzora az X-en közölt, hogy az ISPK terroristái még a táliboknál is radikálisabbak. A csoport a közelmúltban a közösségi médiában is toborzott potenciális bérgyilkosokat olyan országokban, mint Pakisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán. 

A dpa hírügynökség információi szerint ez a szervezet a felelős a legutóbbi bécsi terrorriadóért is. A hatóságok a nyáron Németországban és Hollandiában már felrobbantották az ISPK héttagú iszlamista tadzsik sejtjét, amely szintén nagy terrortámadást tervezett, és már kémkedtek a lehetséges célpontok után. Az ottani csoport tagjait Ukrajnából Lengyelországon keresztül Németországba csempészték háborús menekültnek álcázva, hamis okmányokkal.

Bécs: érvényben maradt a fokozott terrorriadó

A terrorriasztási szintet október közepén emelték az összesen öt fokozatból négyesre Ausztriában. Az új fejlemények miatt a riasztás továbbra is érvényben marad, míg szilveszterre külön védelmi stratégiát dolgoznak ki, ám arról taktikai okokból nem árulnak el részleteket – írja a Kronen Zeitung.

Ám például Bécs belvárosát, – ahol szilveszter éjszakáján minden évben több százezres tömeg vonul fel, – fokozottan biztosítják nem csak utcai jelenléttel, hanem a levegőből is, ahonnan rendőrégi drónok figyelik majd a gyanús jelenségeket.

A bécsi rendőrség szombaton értesítette a lakosságot az ausztriai, németországi, spanyolországi karácsonyi vásárok és keresztény vallási események támadásának terveiről. A fenyegetettség miatt az ünnep idejére megerősítették a biztonsági erők jelenlétét a veszélyeztetett helyeken.

Az utcákon jelenleg is géppisztolyos járőrök vannak, a templomok bejáránál pedig az elit kommandó tagjai igazoltatják az érkezőket, a gyanús csomagokat átvizsgálják.

Karl Nehammer kancellár (ÖVP) karácsony másnapján köszönetet mondott a végrehajtó hatalomnak a fokozott elkötelezettségért. A kormányfő ugyanakkor egy adásban hangsúlyozta, hogy nem hagyják magukat megfélemlíteni. A Kurier szerint úgy nyilatkozott, hogy nem engedik, hogy az osztrákok öröme és a keresztény kultúrája veszélybe kerüljön.

Köln: idén zárva marad a dóm a turisták előtt

Németországban az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány legnagyobb városában, Kölnben is különös készültségben vannak a rendőri erők.

A karácsonytól újévig évek óta több mint százezer turista által látogatott dómot bezárták, és ugyan az ünnepi istentiszteleteket megtartották, a székesegyházba idén már nem engednek be turistákat.

A szilveszteri misére pedig azt javasolják a látogatóknak, hogy ne vigyenek magukkal táskákat, és az ellenőrzések miatt korábban érkezzenek.

A turista látogatásokra sajnos a különleges biztonsági helyzet miatt nem lesz lehetőség – jelezte Oliver Gassen kedden a Német Sajtóügynökségnek. 

Ezzel együtt a terrorfenyegetettség nem rettentette el a híveket az istentiszteletektől, a kölni dóm karácsonykor is megtelt – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Erre előzetesen Herbert Reul észak-rajna-vesztfáliai belügyminiszter kérte az embereket, nevezetesen, hogy a támadástól tartva ne mondják le a karácsonyi templomlátogatást. 

Tudjuk: a terrorfenyegetettség nagyobb, mint régen volt, és a keresztény ünnepi rituáléink iszlamista terroristák célpontjai is. A félelem a terroristák pénzneme, de nekünk nem szabad ehhez értéket hozzáadnunk

– fogalmazott a CDU politikusa.

Berlin: Gáza nélkül is kritikus a helyzet

Közel háromezer utcára vezényelt tisztet és határozott rendőri fellépést ígért a szilveszteri zavargások ellen Berlin kormányzó polgármestere, aki a Német Sajtóügynökséggel közölte, hogy bárki, aki megtámadja a rendőröket, a tűzoltókat vagy a mentősöket, nagyon komoly következményekre számíthat.

Kai Wegner ezt annak kapcsán mondta, hogy múlt pénteken a német fővárosban letartóztattak két palesztinbarát gyanúsítottat, akiknél 30 ezer petárdát, több tucat, úgynevezett labdabombát, illetve más illegális pirotechnikai eszközöket találtak. A gyanúsítottak az Instagramon tett bejegyezéseik szerint merényletet szerveztek a rendőrök ellen szilveszter éjszakáján – írja a Die Welt.

A polgármester kiemelte, hogy október 7., azaz a Hamász által végrehajtott izraeli mészárlás óta a német főváros biztonsági helyzete feszültebb, mint korábban volt, ám a terrorkockázat enélkül is magas a tavalyi szilveszter tanulságai alapján.

Ezzel arra utalt, hogy a 2022/2023-as évfordulón országszerte zavargások törtek ki, amelyek során több mint 280 támadás történt a hatóságok emberei ellen. Berlinben különösen hevesek voltak az utcai összecsapások, ahol 18 különböző országból összesen 145 embert tartóztattak le – idézi fel a Tagesspiegel.

Aggódom, hogy a szilveszter ismét olyan nap lehet, amikor vak haragot és értelmetlen erőszakot kell tapasztalnunk, például rendőrök vagy mentők ellen – nyilatkozta Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter, aki aggódik, hogy a radikalizálódott palesztinok miatt a helyzet idén még súlyosabb lehet.

Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb szilveszteri rendőri akciója lesz – mondta Barbara Slowik, berlini rendőrfőkapitány, aki szerint a közel-keleti konfliktus jelentősen megerőltetőbbé és bonyolultabbá teszi a hadműveleti helyzetet.

 

Könnyű célpontok lehetnek a karácsonyi vásárok a terroristáknak

Sürgős figyelmeztetést jelentetett meg a belföldi hírszerző szolgálatokat tömörítő Alkotmányvédelmi Hivatal Németországban, ahol a Hamász izraeli támadása óta jelentősen megnőtt a terrorveszély – ez a megfigyelők szerint valós és nagyobb, mint valaha. Bővebben --->