A szavazatok 95,5 százalékos feldolgozottsága mellett eldőlt, hogy a szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) nyerte a szerdai választásokat Hollandiában – adta hírül a Euronews. A Geert Wilders vezette párt jelen állás szerint 23,4 százalékos támogatottsággal bír.

A második legnépszerűbb politikai erő a Frans Timmermans mögé felsorakozó baloldali szövetsége lett. A Munkáspárt (PvdA) és a Baloldali Zöldek (GL) együtt a szavazatok 15,6 százalékát tudták megszerezni. Az eddig kormányzó Szabaddemokrata Néppárt (VVD) a voksok 15 százalékával a harmadik, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pedig 12,8 százalékos eredménnyel a negyedik.

Az eredmény szoros ugyan, de az első helyezett előnye a vártnál jelentősen nagyobb. Az elemzők előre megmondták, hogy a választás sokesélyesnek tekinthető. A közvélemény-kutatások nem festettek határozott képet arról, melyik párt lehet végül a végső befutó.

A Politico előzetes adatai alapján ez a kép rajzolódott ki közvetlenül a voksolás előtt az élen:

  • Szabaddemokrata Néppárt (VVD) 18 százalék;
  • Munkáspárt, Baloldali Zöldek (PvdA-GL) 16 százalék;
  • Új Társadalmi Szerződés (NSC) 16 százalék;
  • Szabadságpárt (PVV) 15 százalék.

Geert Wilders egy iszlámellenes szélsőjobboldali politikus. Az utóbbi időben igyekezett mérsékeltebb hangnemet megütni korábbi radikális megnyilvánulásaihoz képest, vélhetően abban bízva, hogy ezzel több szavazót tud maga és a Szabadságpárt (PVV) mellé állítani.

Geert Wilders a holland válsztások eredményét várja pártközpontjában 2023. november 22-én
Geert Wilders a holland választás eredményét várja a Szabadságpárt (PVV) pártközpontjában 2023. november 22-én
Kép: Getty Images / Carl Court

A frizurája és kemény bevándorlási politikája nyomán sokszor a „holland Donald Trumpként” emlegetett Wilders sikerét számos szélsőjobboldali politikus ünnepelteMarine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője; Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és Santiago Abascal, a spanyol Vox párt vezetője is elismerését fejezte ki.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közösségi oldalán gratulált a szélsőjobboldali győzelemhez.