Tavaly rekordmennyiségű, 117 gigawattnyi (GW) termelésre képes új erőművet telepített a globális szélenergia-ipar, aminek a nagyrészét Kínában helyezték üzemben.

Így 2023-ban 50 százalék több új kapacitást – 106 GW szárazföldi és 10,8 GW-ot a tengeri szélenergiát  telepítettek –, mint a megelőző évben. Ebből 75 GW-t, a globális össztermelés közel 65 százalékot, Kínába állították fel – írja a Reuters.

A Globális Szélenergia Tanács (GWEC) 2028-ig évente 158 GW új szélerőmű telepítésével számol, azonban ennek közel a háromszorosára lenne szükség az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) elfogadott célok teljesítéséhez. 

A rekord ellenére rosszul állunk

Tehát évente legalább 320 GW teljesítményű új szélerőművet kéne telepíteni, ami az évtized végére 3 terawattra (TW) emelné a szélenergia kumulatív kapacitását.

Ben Backwell, a GWEC vezérigazgatója elmondta: több mint negyven év után tavaly lépte át először a kumulatív szélenergia-kapacitás az 1 TW-t. Azonban mindössze 7 év maradt a kumulatív kapacitás további 2 terawattal való növelésére.

Backwell szerint az adatokból jól látszik, hogy olyan nagyobb országokra koncentrálódik a növekedés, mint Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Németország vagy India. Azonban a klímacélok eléréséhez jóval több államban kéne szélenergiába beruházni. 

A régi szélturbina-lapátok sem mehetnek már kárba

Nem csupán új technológia és anyagösszetétel bevezetésével lehetséges a szélturbina lapátokokat újrahasznosítani, hanem már a hulladéklerakóban lévő, vagy néhány éven belül oda készülő lapátok is hasznosíthatók. Legalábbis ez derült ki a világ egyik meghatározó szélerőművi gépészeti gyártója, a Vestas friss bejelentéséből.