Az orosz hatóságok radikális lépéseket tesznek a külföldön élő orosz állampolgárok kiszorítására a márciusi elnökválasztásokon. Az eddig beadott tervek szerint kevesebb szavazóhelyiséget biztosítanak számukra, valamint az Oroszországban élőkkel ellentétben nem lesz lehetőségük online eldönteni, hogy kit is akarnak az ország élére – áll a Euronews cikkében

A nyíltan ellenzékiek és a „másként” gondolkodók pedig egyenesen a kihallgatást vagy a fogva tartást kockáztatják meg, ha az orosz nagykövetség falai közé lépnek.

A hivatalos adatok alapján 300 szavazásra alkalmas helység nyílik meg márciusban, amely százzal kevesebb, mint 2018-ban. Főleg azokban a nyugati országokban csappan meg a számuk, amelyeket az oroszok „barátságtalannak” titulálnak. 

A külföldön található szavazóhelyiségek számát a biztonsági kockázatok miatt kell tovább csökkentenünk

– magyarázkodott Maria Zakharova külügyminisztériumi szóvivő. 

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jelenleg külföldön tartózkodó oroszok száma közel 11 millió. Jelentős részüket képezi a 2022-es ukrán invázió óta disszidált népesség is. A külföldön élők közül már a 2018-as elnökválasztáson is 400 ezren szavaztak.

A Kreml emellett egyértelmű utasítást adott ki a választási bizottságnak. A szavazás logójának kapcsolódnia kell a „különleges katonai hadművelethez” ezzel is utalva a háborúra. Népszerűsítés gyanánt fogják továbbá használni az orosz zászlóban megtalálható latin „V” betűt is, amely még 2022-ben jelent meg az Ukrajna felé tartó tankokon. 

Szijjártó: Várni kell még arra az Orbán-Zelenszkij csúcsra

Hosszú az út még odáig, hogy felső szintű találkozóra kerüljön sor - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Még sokat kell dolgozniuk a feleknek.Bővebben--->