Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy Magyarország február végén ratifikálja Svédország NATO-tagságát – erről Brüsszelben beszélt újságíróknak a főtitkár pénteken.

Stoltenberg Milojko Spajic montenegrói miniszterelnökkel folytatott megbeszélést a katonai szövetség brüsszeli székházában, ezt követően beszélt arról, hogy

várakozásai szerint a magyar parlament ratifikálja Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozását, amint újra összeül február végén.

A főtitkár szerint Svédország belépése a NATO-ba az egész szövetséget erősebbé teszi. Stoltenberg megköszönte Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, hogy aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló ratifikációs okmányt. 

Svédország Finnországgal együtt még 2022 májusában, Oroszország Ukrajna elleni háborújának megkezdését követően kérte felvételét az észak-atlanti katonai szövetségbe.

Orbán Viktor izgulhat, nem hallgat rá a magyar parlament svéd-ügyben

Jócskán átírta a kormányzat terveit a török parlament két nappal ezelőtti döntése, miszerint hozzájárulnak Svédország NATO-tagságához. Ezzel ugyanis a magyar az egyetlen olyan törvényhozás, amely nem foglalkozott a NATO bővítésével. A helyzetnek az ad még különös pikantériát, hogy bár Orbán Viktor miniszterelnök tegnap felszólította az Országgyűlést, hogy szavazzon a svédekről, azonban az Economx megtudta, rendkívüli ülés összehívására nem érkezett kezdeményezés.