A Diktáror című filmben Sacha Baron Cohen játszotta Aladeen Admirális Generálist egy kitalált ország, Waadeya teljhatalmú diktátorát, aki egy nap Amerikába utazik, ahol megismerkedik egy számára eddig ismeretlen fogalommal: a demokráciával.

A film olyan mély hatással volt a San Diego-i Randy „R Dub!” Williams rádiós DJ-re, hogy miután szabadidejében már meglátogatta a Föld mind a 193 országát, úgy döntött, hogy alapít egy sajátot.

Kép: Facebook, The Republic of Slowjamastan
Kifogytam az országokból, ezért létrehoztam a sajátomat

– nyilatkozta Williams, akinek miután már csak egyetlen, az ENSZ által elismert nemzetet kellett meglátogatnia,

úgy döntött, hogy 19 ezer dollárért vesz egy 11,07 hektáros földet a kaliforniai sivatagban, hogy új „országot” építsen, amelyet rádióműsoráról neveztek el.

Legjobb öltönyét és napszemüvegét viselő Slowjamastan szultánja 2021. december 1-jén, 12 óra 26 perckor hivatalosan is kikiáltotta függetlenségét az Amerikai Egyesült Államoktól, amikor élőben közvetítette az elszakadást Dublandiában, a Slowjamastan Köztársaság fővárosában található szabadtéri kormányzati irodájából.

Két év telt el azóta, és Slowjamastan saját útleveleket állít ki, saját zászlóval, valutával és nemzeti himnusszal rendelkezik, amely állami ünnepeken csendül fel.

Hivatalosan a Slowjamastan Népköztársaság Szuverén Nemzetének Egyesült Területeként emlegetett ország a kaliforniai 78-as út mellett található,  két és fél órás autóútra San Diegótól északnyugatra. Williams hatalmas Welcome to Slowjamastan táblát állított fel az autópálya mellett, határállomást épített, és a színes Slowjamastan zászló lobog miniszteri irodája fölött.

Kép: Facebook, The Republic of Slowjamastan

A Slowjamastan Köztársaság több mint 500 regisztrált alattvalóval rendelkezik, és állítólag további 4500-an szeretnék megszerezni az állampolgárságot.

Az emberek a Slowjamastan weboldalon keresztül pályázhatnak állampolgárságra és kabineti pozíciókra.

Amikor nem rádiózom, valószínűleg egy olyan országba utazom, amelyről a legtöbben még nem hallottak

– mondta Williams a CNN-nek, miután visszatért Türkmenisztánból, amelyet 193. országként látogatott meg.

„Az egyik oka annak, hogy létrehoztam a Slowjamastant, hogy 193 ország után a 194-et akartam!” – fűzte hozzá a DJ, aki az országalapítás előtt még 2021 augusztusában meglátogatta a Molossia Köztársaságot, egy 11,3 hektáros mikronációt Nevadában, amely 1998-ban kikiáltotta függetlenségét az Amerikai Egyesült Államoktól, és ahol Őexcellenciája Kevin Baugh elnök személyesen adta át neki a tapasztalatait. 

 

Az idő nagy részében diktatúra vagyunk. Alkalmanként különleges szavazási ceremóniákat és népszavazásokat tartunk. Nemrég megengedtem a polgároknak, hogy szavazzanak arról, hogy mi legyen a nemzeti gyümölcsünk, sportunk, sőt mi legyen a nemzeti állatunk neve

– hangsúlyozta Williams, miközben köztársasága kormányzati rendszerét magyarázta.

Megfoghatatlan mosómedve

A sivatagi szultánság már a turisták előtt is megnyitotta a határt: a legnépszerűbb tevékenységek közé tartoznak a Slowjamastan tábla előtti szelfik, a Függetlenség tér látogatása és a megfoghatatlan Slowjamastan mosómedve, a nemzeti állat keresése.

Kép: Facebook, The Republic of Slowjamastan

A DJ következő nagy terve, hogy elegendő pénzt gyűjtsön egy lusta folyó, egy tatufarm, egy korlátlan fogyasztású mongol grillező, és természetesen egy óriási szobor/emlékmű felépítéséhez a Nagy Vezérről, amely őt ábrázolná.

Útlevél és diplomácia

Williams elmondása szerint diplomáciai kapcsolatok kialakításán dolgozik más országokkal, és Slowjamastan útlevelét legutóbbi utazásai során 16 különböző ország pecsételte le, köztük Dél-Afrika, Új-Zéland, Vanuatu és az Egyesült Államok.

Véleménye szerint Slowjamastan technikailag megfelel a szuverén nemzetállam kritériumainak az 1933-as Montevideo-egyezményben meghatározottak szerint: az ország állandó lakossággal, meghatározott területtel, kormánnyal és diplomáciai kapcsolatokkal rendelkezik.