A székesegyház egyik legfőbb épülete két '90-es évekbeli, úgynevezett 'silent disco' eseményt is szervezett a közelmúltban. A szokatlan, ha úgy tetszik, bigott esemény ugyan népszerű a látogatók körében, a híveket azonban megosztja, mivel szerintük nincs helye a diszkónak egy katedrálisban.

A zenét egyedül halljuk, mégis mindenkivel táncolunk

A silent disco események lényege, hogy a vendégek külön-külön, egy-egy fülhallgatón hallgatják a zenét egy DJ által előre megadott lejátszási listából válogatva. Az esemény nem a legelterjedtebb Magyarországon, ugyanakkor korábban már több hazai fesztiválon is megjelent. Népszerűségét az adja, hogy úgy táncolhatunk másokkal, hogy közben azt a zenté hallgatjuk, amelyiket szeretnénk, ráadásul a környék lakóit sem riasztjuk fel álmukból - feltéve, ha nem csinálnak párhuzamos solo karaoke partikat a bulizók.
A székesegyház már két eseményt is szervezett, az első csendes diszkó után pedig a közösségi oldalán lelkendezett a fantasztikus hangulatról – számolt be a CNN.

katedrális szóvivője szerint túlnyomóan pozitív visszajelzéseket kapott az esemény, melyre mind a 3000 jegy órákon belül elkelt.

Habár Canterbury dékánja szerint a diszkó kategorikusan nem egy rave parti, és a székesegyházhoz illő és azt tiszteletben tartó esemény, korábban mégis keresztény hívek szerveztek tüntetést a katedrális elé, akik a diszkó leállítását követelték. A rendezvényt ellenző petíciót még októberben indították útjára, melyet februárig 1700-an írtak alá.

A nyilatkozatban a hívek felszólították Justin Welby érseket, hogy „ne gyalázza meg a szent helyet egy diszkóval”, mivel az azt tükrözi, hogy a keresztények nem veszik komolyan a hitüket.

Finanszírozza az állam a keresztény popzenét

A kormány a keresztény nemzeti identitás megalapozására és megerősítésére indított vallásos könnyűzenei programot 2019-ben. Ennek a célnak megfelelően állami támogatásban részesítik a vallásos könnyűzenei ágazatot.