A jövő héten országos munkabeszüntetésbe kezd a Samsung Electronics legnagyobb dél-koreai szakszervezete. Sztrájkolók a magasabb bérek követelése miatt a következő pénteken kollektíven szabadnapra mennek.

A Samsung Electronics legnagyobb koreai szakszervezete, az NSEU  28 ezer taggal rendelkezik, ami  a vállalat teljes dolgozói létszámának több mint az ötöde – írja a Reuters.

A munkaügyi elnyomás ellen tiltakozó sajtótájékoztatón jelentették be szakszervezeti tisztségviselők: 

a szélesebb körű tiltakozó intézkedések részeként a szervezet tagjai június 7-én egy napra leállítják a munkát.

Ez lesz a világ vezető memóriachip-gyártójának dél-koreai dolgozói által szervezett első munkabeszüntetése.

Demonstráló munkavállalók

A vállalat munkatársai az elmúlt hetekben több demonstrációt szerveztek a Samsung szöuli irodái és a Hwaseongban található chipgyártó telephelye előtt.

A cég idén 5,1 százalékkal emeli a béreket, azonban ezenfelül további egy nap éves szabadságot és teljesítményalapú bónuszokat is szeretne kiharcolni a szakszervezet.

A szerdai közleményben jelezte a Samsung, hogy továbbra is tárgyalni fognak a tiltakozó szervezettel.

A sztrájkot meghirdető NSEU a legnagyobb a dél-koreai technológiai óriásvállalatnál működő öt szakszervezet közül. 

A Samsung leányvállalatainál működő szakszervezeti koalíció jelezte: nem csatlakoznak a június 7. megmozduláshoz, mivel az nem a technológiai vállalatnál dolgozók körülményeinek a javítását szolgálja 

Gyengülő vállalat

A dél-koreai dolgozók pont akkorra tervezik az első munkabeszüntetésüket, amikor cég egyes üzletrészei kifejezetten gyengén teljesítenek. A Samsung egyre kevésbé versenyképes a nagy sávszélességű memória (HBM) chipek piacán.

A cég a múlt héten leváltotta a félvezető egységének vezetőjét, mondván: a részlegnek új igazgatóra van szükség a chipipar válságának az átlépésére. 

Az ezzel kapcsolatos kérdésre úgy reagált Son Woo-mok, az NSEU elnöke, hogy

a vállalat az elmúlt 10 évben végig azt mondta, hogy válsággal néz szembe.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a dél-koreai cég szakszervezeti tagsága, ami az elemzők szerint jól mutatja a munkavállalók csalódottságát.