Matteo Salvini és Marine Le Pen vasárnap Pontidában, az Északi Liga egyik nagygyűlésén felszólalva egységesen kiállt Európa mellett és a „migrációs alámerülés” ellen. Emellett a nép és az identitás fontosságára összpontosítottak a jövő évi európai választások előtti támogatásgyűjtés korai megkezdésének részeként – számolt be az Euronews.

Megvédjük hagyományainkat, gasztronómiánkat, identitásunkat, tájainkat. Megvédjük népeinket a migránsok áradatával szemben

– mondta Marine Le Pen, utalva arra a több ezer bevándorlóra, akik a héten érkeztek az olaszországi Lampedusa szigetére.

Matteo Salvini támogatói előtt felszólalva fogadkozott, hogy mindent megtesz, ami demokratikusan megengedett az úgynevezett invázió megállítása érdekében. A gyűlésre az Európai Bizottság vezetőjének, Ursula Von der Leyennek Lampedusa szigetén tett látogatását követően került sor, ahova idén rekordszámú migráns érkezett.

Le Pen és Matteo Salvini politikai szövetsége az elmúlt mintegy tíz évben felbonthatatlannak tűnik, és ez személyes kapcsolatuk erejét is bizonyítja.

Az országos politikában Marine Le Pen ellenzékben van, Matteo Salvini pedig a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormánykoalíció tagja. Míg azonban a francia politikus és a Nemzeti Összefogás pártja magasan szárnyal a közvélemény-kutatásokban, addig olasz kollégája és az Északi Liga 8-9 százalékon áll, messze lemaradva Meloni és az általa vezetett Olasz Testvériség mögött.