Már a műholdképéken is jól látható a chilei Atacama-sivatagban található fast fashion ruhák óriási szemétdombja – írja a Business Insider.

Az Agence France-Presse szerint a Bangladesben vagy Kínában gyártott és az Egyesült Államok, Európa és Ázsiai kiskereskedelmi üzleteibe küldött ruhák közül a kiselejtezettek, vagy már nem hordottak jó része Chilébe kerül.

2021-re közel 40 ezer tonna ilyen ruha halmozódott fel csak az Atacama-sivatagban található hulladéklerakókban.

A SkyFi nemrég egy műholdas fotót is közétett a textilhulladékról, amelyeken jól látható a ruhahegy.

Kép: SkyFi
Az 50 centiméteres felbontású (nagyon nagy felbontásúnak minősül) felvételt műholdak segítségével készítették, és jól mutatja, hogy a kép alján látható városhoz képest mekkora a kupac

– írják.

A ruhákat nem lehet a városi hulladéklerakókba juttatni, mert nem biológiailag lebomlóak és gyakran vegyi anyagokat is tartalmaznak – ezt már Franklin Zepeda, az EcoFibra cég alapítója mondta az AFP-nek adott interjúban.

A fel nem használt ruhák tehát a chilei Iquique kikötője mellett hevernek, néhány kilométerre a város szegényebb negyedeitől.

A szeméttelep néha vonzza a bevándorlókat és a helyi nőket, akik a ruhahegyekben megkeresik a viselhető vagy eladható darabokat.

fast fashion ipar célja, hogy

  • a fogyasztók számára megfizethető hozzáférést biztosítson a divatirányzatokhoz;
  • közben azonban a világ szén-dioxid kibocsátásának akár 8 százalékát is kiteheti az iparág

– állapította meg az ENSZ még 2018-ban.

Az Insider szerint a textíliák közel 85 százaléka kerül a szeméttelepre, a gyártás pedig hatalmas mennyiségű vizet fogyaszt és szennyezi a környező folyókat is.

Az Ellen McArthur Alapítvány szerint minden másodpercben annyi ruhát égetnek el a világon, ami egy egész kukásautót meg tudna tölteni.

Mindezek ellenére a fast fashion piac mérete idén 15,5 százalékkal növekedhet az előző évhez képest a The Business Research Company piackutató cég számításai alapján.