Megtalálták az újabb, immár hetedik áldozatát a karácsonyi román panziótűznek, egy személyt továbbra is keresnek.

tragédia december 26-án a romániai Prahova megye Tohani településen történt egy vendégekkel teli panzióban történt, ahol 26 fő tartózkodott, amikor kedd hajnalban tűz ütött ki, a földszinten lévők gyorsan el tudtak menekülni, de az emelet lakóinak (öt felnőtt és három gyerek) nem sikerült időben kijutniuk. A szerencsétlenség napján a Román Televízió (TVR) arról számolt be, hogy hat személy szénné égett holttestét megtalálták a romok között.

A most azonosított áldozat egy gyermek, a tegnap este kiemelt holttestekről nem tudták megállapítani, hogy gyerekeké vagy felnőtteké (a hatóságok DNS-minták alapján fogják azonosítani az elhunytakat), egy személyt továbbra is keresnek.

A tohani-i panziónak nemhogy tűzvédelmi, de még építési engedélye se volt, a szálláshelyet a román alvilág egy ismert figurája üzemeltette. A román belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztálya bekérette a tohani-i panzió hatósági ellenőrzésének minden további iratát. Legutóbb 2019-ben vizsgálták a szállást, akkor több szabálytalanságot is találtak. A tűzesettel kapcsolatban ügyészségi vizsgálat indult gondatlanságból elkövetett emberölés és rongálás miatt.

Az illetékest kirúgták

Közben a katasztrófavédelem bukaresti és Prahova megyei vezetői elemezték a kigyulladt panziónál lezajlott ellenőrzések menetét, és több intézkedést foganatosítottak.

A Raed Arafat államtitkár vezette hatóság elsőként elrendelte a Prahova megyei ISU megelőzésért felelős osztályvezetőjének menesztését. Arról is döntött, hogy annak bukaresti felettese vezesse azt a bizottságot, mely a helyszínen fogja kivizsgálni a panziónál 2019-ben lezajlott ellenőrzések iratait. Arról is határoztak, hogy ezek bizonyos vonatkozásairól értesítik a bűnüldöző szerveket, mivel bűncselekmény gyanúja áll fenn.

(Gulyás Ábel)