A nemzetvédelemért felelős észak-koreai akadémia vasárnap hajtotta végre a 240 milliméteres kaliberű irányítható lövedékek tesztelését, hogy felmérjék pontosságukat és előnyeiket –jelentette be a KCNA, a phenjani központi hírügynökség.

A rakéta-sorozatvetőkhöz használható 240 milliméter kaliberű irányítható lövedékek és ballisztikus vezérlőrendszerük minőségbeli változást hoznak az észak-koreai hadsereg erejében a rakéta-sorozatvetők terén – állítják. 

A kommunista állam állítása szerint ez a legújabb technológiai fejlesztés növeli az ilyen jellegű fegyverek hadszíntéren betöltött szerepét, és segítségül szolgál stratégiai értékük és felhasználásuk újraértékelésében. Phenjan az ilyen kaliberű lövedékekkel működő rakétavető rendszerével képes közvetlenül Szöult is célba venni.

dél-koreai hadsereg is felfigyelt Phenjan, a Sárga-tenger felé irányított kilövési kísérletére, melyet a nyugati partokon lévő kikötőterülethez közel hajtottak végre – írta az MTI a Yonhap dél-koreai hírügynökségre hivatkozva.

Észak-Korea parlamentje, a Legfelsőbb Népi Gyűlés a múlt héten megszavazta a Dél-Koreával kötött gazdasági együttműködési megállapodások felmondását. A testület, amely a Koreai Munkapárt által meghatározott politikai irányvonalat hajtja végre, arról is döntött, hogy eltörli a Dél-Koreával fenntartott gazdasági kapcsolatokat szabályozó törvényeket, ideértve a Kumgang-hegyen dél-koreaiak által épített turisztikai projektre vonatkozó különleges jogszabályokat.