Marija Voroncova, Vlagyimir Putyin orosz elnök lánya évente több száz millió rubelt kap a SOGAZ Medicine klinikától egy Alekszej Navalnij munkatársai által folytatott vizsgálat szerint.

Voroncova szakmáját tekintve endokrinológus, szakmai tevékenysége havonta jelenleg nagyjából 200 ezer rubelt hoz neki: mintegy 110 ezret kap a Moszkvai Állami Egyetem Alapvető Orvostudományi Karán végzett munkájáért, 35 ezret az Orosz Endokrinológusok Szövetségénél és 48 ezret az Egészségügyi Minisztérium Országos Nemzeti Orvostudományi Endokrinológiai Kutatóközpontjában.

A Meduza által ismertetett vizsgálat azonban azt állítja, hogy Voroncova sokkal több pénzt keres az általa 2019-ben alapított Nomeco cég igazgatótanácsának tagjaként. A Nomeco honlapján az olvasható, hogy innovatív technológiákkal foglalkoznak az orvostudomány területén. A nyomozás szerzői ugyanakkor megjegyzik, hogy a honlapon a Vállalati hírek rovatban a legtöbbször csak gratulációkat mutat be a különböző ünnepeken.

A vizsgálat szerint a Nomeco, amely 2022-ben mindössze öt embert foglalkoztatott, évente több százmilliós nettó nyereséggel rendelkezik: 2020-ban 600 millió rubel, 2021-ben 810 millió rubel, 2022-ben pedig 855 millió rubel volt a profitja.

Voroncova a vállalat részvényeseként 232 millió rubel osztalékot kapott 2020-ban, ennél frissebb adatok még nem állnak rendelkezésre. Az osztalékok mellett Voroncova havi 700 ezer rubeles fizetést is kap a Nomecónál.

A vizsgálat szerzői kiderítették, hogy a Nomeco az összes pénzét a SOGAZ Medicine klinikától kapta. A klinika 2021-ben és 2022-ben 1,5 milliárd rubelt utalt át a Nomecónak bizonyos „a projektek megvalósításának információs modellezésével kapcsolatos szolgáltatásokért".

A SOGAZ Medicine klinikákon Putyin közeli munkatársát és a SOGAZ biztosítócsoport társtulajdonosát, Jurij Kovalcsukot, a Gazprombank alelnökét, Szergej Furszenkót, valamint Putyin északnyugati szövetségi körzeti meghatalmazottját, Ilja Klebanovot is kezelték. A háború kezdete után a klinikák az Ukrajnában megsebesült Wagner-zsoldosokat is ellátták.