A KCNA hírügynökség beszámolója szerint Putyin megköszönte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek a Phenjanba szóló meghívást, és kifejezte hajlandóságát, hogy „egy korai időpontban” ellátogasson az országba. A tájékoztatás szerint az észak-koreai kormány „kész a legnagyobb őszinteséggel üdvözölni a koreai nép legközelebbi barátját”.

A hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: Moszkva reméli, hogy a látogatás létrejön, és Putyin „belátható időn belül” Észak-Koreába utazik.

Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatok elmélyülését külföldön gyanakvással és aggodalommal szemlélik az ukrajnai háború hátterében. Attól tartanak, hogy Oroszország, mint katonai nagyhatalom, technikai segítséget nyújthat Észak-Korea fegyverprogramjaihoz.

A hét elején Oroszország megerősítette szoros együttműködését Észak-Koreával Cso Szon Hui külügyminiszter háromnapos moszkvai látogatása során.

A szorosabb együttműködés jeleként Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tavaly szeptemberben az orosz Távol-Keletre látogatott, és ott találkozott Putyinnal. Ezt követte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter látogatása Phenjanban.