Peter Pellegrini elnöki győzelme mindenképpen megerősíti az oroszbarát és euroszkeptikus Robert Fico kormányát – írja a Euronews. 

A választási eredmény azt jelenti, hogy a kormány és az elnök is ugyanabból a politikai családból kerül ki. Pellegrini már kampánya során is úgy fogalmazott, ha megválasztják, nyugodt és csendes helyzet lesz a kormányzása során. Nagy valószínűséggel nem gördít majd akadályokat a kormány elé, ás ártani sem fog nekik

 – mondta Petr Just politológus. 

A szombati elnökválasztáson Peter Pellegrini a szavazatok 53 százalékát tudhatta magáénak, ezzel győzedelmeskedett a nyugatpárti Ivan Korcokot felett. Utóbbi szorosabb kapcsolatot ígért az uniós partnerekkel, míg Peter Pellegrini a szuverenitás lobogtatásával lett népszerű.

Peter Pellegrini módszere bevált, ugyanis azzal vádolta meg Korcokot, hogy bele akarja rángatni Szlovákiát a háborúba, azáltal, hogy támogatja Ukrajnát az EU-s szerepvállalás kapcsán.

A jövőbeli elnök úgy nyilatkozott, hogy elkötelezett az EU és a NATO mellett, ám elsődleges célja megvédeni a szlovák érdekeket. 

Még mindig a kétoldalú szerepet játssza. Meglátjuk, hogyan fog szerepelni, ha betölti az elnöki posztot

– mondta Petr Just. 

Zuzana Caputová mandátuma júniusban jár le, így Peter Pellegrini hivatalosan csak ezután hozhat meg bármilyen döntést. 

Már Robert Fico is kongatja a szuverenitásharangot

Robert Fico szlovák kormányfő felszólította az ellenzéket, hogy hagyjon fel a rossz szokásával.Bővebben--->