Ausztráliában a munkavállalóknak jogukban áll majd büntetlenül figyelmen kívül hagyni főnökeik indokolatlan hívásait és üzeneteit munkaidőn kívül, a szabályt megszegő munkáltatók pedig pénzbírsággal sújthatók.

A "kikapcsolási jog" része a munkaügyi kapcsolatokra vonatkozó törvények módosításának, amely az ausztrál kormány szerint megvédi a munkavállalók jogait és segít helyreállítani a munka és a magánélet egyensúlyát.

számolt be róla a Reuters.

Franciaországban, Spanyolországban és az Európai Unió más országaiban már léteznek hasonló törvények, amelyek jogot biztosítanak a munkavállalóknak arra, hogy kikapcsolják eszközeiket.

A szenátorok többsége mostanra kinyilvánította, hogy támogatja a jogszabályt – közölte szerdán közleményben Tony Burke munkaügyi miniszter a kormányzó balközép Munkáspárttól.

A rendelkezés megakadályozza, hogy a munkavállalók fizetetlen túlórát végezzenek azáltal, hogy munkaidőn kívül joguk van megszakítani az indokolatlan kapcsolattartást – fűzte hozzá Burke.

Egyszerűen azt mondjuk, hogy akit nem fizetnek a nap 24 órájában, azt nem szabad büntetni, ha nem elérhető a nap 24 órájában

 – mondta Anthony Albanese miniszterelnök szerdán korábban újságíróknak. A törvényjavaslatot várhatóan még ezen a héten benyújtják az ausztrál parlamentben.

Giga mennyiségű adót fizetnek, mégis boldogok

Egy friss összesítésből kiderült, hogy mely európai munkavállalók fizetik a legtöbb, illetve a legkevesebb adót