A táncosok a Párizsi Operában a színpadi dolgozók munkabeszüntetését követően lépnek sztrájkba. A színpadi dolgozók munkamegtagadása miatt december elején két Diótörő-előadás is elmaradt. Ők már novemberben is sztrájkoltak, ennek látta kárát a Turandot és a Hamupipőke előadása – számolt be az Euronews.

A balerinák három napon, december 23-án, 25-én és 31-én sztrájkolnak, mivel a munkavállalói jogokról folytatott tárgyalások megrekedtek. A sztrájkról még december 11-én állapodtak meg.

Egy táncosnak felkészülési ideje van: sminkelés, öltözködés, vetkőzés. Jelenleg egy táncos havonta körülbelül 42 órát tölt felkészüléssel. Az erre a felkészülési időre szánt anyagi támogatás azonban mindössze 6 órának felel meg – magyarázza a sztrájk okát Matthieu Botto, a Párizsi Opera táncosa.

Nem a sztrájk a célunk: nem akarunk bevételkiesést okozni sem az operának, sem a dolgozóknak, és azt sem akarjuk, hogy a nézők elégedetlenek legyenek

– tette hozzá Botto.

Júniusban a balettkar ugyanezért sztrájkolt, amit Botto szerint nem sikerült kielégítően rendezni. A követelésüket nem akceptálta a főigazgatóság. E helyett a táncosok napjának átszervezését javasolták, több próbával és a munkanapok korábbi befejezésével.

Ez lehet az ünnepi időszak legnagyobb durranása a mozikban

A Willy Wonka eredettörténetét feldolgozó film már a nyitóhétvégéjén az élre tört az Egyesült Államokban. Bővebben --->