Halálos terrortámadással indult az advent a francia fővárosban, ahol az Eiffel-torony közelében lévő hídon „Allahu Akbar” felkiáltás kísértében szombat este késsel támadtak egy német turistapárra – közülük a 24 éves férfit a hátán és a vállán ért a találat, emiatt szívleállást szenvedett el, és a helyszínen életét vesztette – közölte a Le Parisien.

A támadó ezután elmenekült, majd kalapáccsal két másik emberre: egy 60 év körüli francia lakosra és egy brit turistára is rátámadt, akik sokkot kaptak, de túlélték a terrormerényletet.

Bosszút állt a muszlimokért

A francia rendőrség később áramütéses fegyver használatával letartóztatta az elkövetőt, akit radikális iszlamizmus és „jelentős pszichés zavarok” miatt korábbról már ismert a titkosszolgálat – közölte Gérald Darmanin francia belügyminiszter a BFMTV televízió tudósításában.

A jelentések szerint a támadó egy iráni származású francia férfi, aki 1997-ben született, és 2016-ban már négy év börtönbüntetésre ítélték egy félresikerült támadási terv után.

Az Exxpress.at azt írja, a terrorista kapcsolatban állt egy korábban meggyilkolt, francia tanár iszlamista támadóival is. A három évvel ezelőtt történt esetben azért támadtak meg és fejeztek le a párizsi tanárt, mert az óráján Mohamed rajzfilmeket mutatott be a diákjainak.

Miután szombat este elfogták a késes támadót, a rendőrökkel közölte: nem tudja tovább elviselni, hogy muszlimok halnak meg Afganisztánban és Palesztinában. Szerinte Franciaország bűnrészes Izrael háborújában a Gázai övezetben, ezért mártírként akart meghalni. A hatóságok később találtak egy beismerő videót is, amelyben az elkövető hűséget esküdött az Iszlám Állam (IS) terrorszervezetnek. A felvételen azt állította: azért cselekszik, hogy bosszút álljon a muszlimokért.

Nem engednek a terrorizmusnak

A terrortámadás lesújtotta a francia és német vezetőket is, mivel a karácsonyi időszak kezdetén történt merénylet egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a gázai háború fokozza a feszültséget Franciaországban, ahol nagy a muszlim kisebbség.

Emmanuel Macron francia elnök részvétét fejezte ki az elhunyt német állampolgár hozzátartozóinak, míg Élisabeth Borne miniszterelnök kijelentette az X-en: „nem fogunk engedni a terrorizmusnak. Soha.”

Évek óta nagy a veszély Párizsban

Két hónappal ezelőtt Franciaországban a legmagasabb riasztási fokozatot hirdették ki a terrortámadások kockázata miatt, miután egy radikalizálódott volt diák az észak-franciaországi Arrasban lévő gimnáziumban megkéselt egy 57 éves tanárt, és megsebesített három másik embert. Az oroszországi Ingusföldről származó 20 éves elkövető korábban hűséget esküdött az IS-nek. Párizsban az elmúlt években több hasonló akció történt. Például 2018 májusában egy csecsenföldi születésű orosz-francia támadó konyhakéssel megölt egy járókelőt, négy másik embert pedig megsebesített, mielőtt a rendőrök megölték. Ezért a támadásért az IS vállalta a felelősséget. 2017 februárjában pedig egy egyiptomi férfi egy machetével támadt a biztonsági erőkre a Louvre közelében, miközben „Allahu Akbar”-t kiabált – őt 2021-ben 30 év börtönbüntetésre ítélték.

A francia sajtó szerint az Országos Terrorelhárítási Ügyészség azt jelezte, hogy tovább vizsgálják a támadás hátterét és annak esélyét, hogy terveznek-e újabb, hasonló akciót a fővárosban élő terrorszimpatizánsok.

Annalena Baerbock (zöldek) német külügyminisztervasárnap az X-en azt írta, hogy gondolatai a meggyilkolt német fiatal barátain és családján járnak.

Szinte az egész élete még előtte állt

– fogalmazott a miniszter, mielőbbi felépülést kívánva a sérülteknek. Kijelentette azt is, hogy a gyűlöletnek és a terrornak nincs helye Európában – számol be a Die Welt.

Óvatosságra intik a magyarokat is

Németországban tartózkodó vagy odautazó magyarok legyenek éberek, és regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat honlapján – figyelmeztetett pénteken a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

Menczer Tamás felhívta a figyelmet a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnökének legutóbbi felhívására, amelyben elhangzott: Németországban minden nap történhet egy iszlamista támadás, ez a veszély „valós, és nagyobb, mint korábban volt”.

Megírtuk: a német titkosszolgálati vezető szerint a társadalomban feszülő párhuzamos válságok miatt jelenleg összetett és feszült fenyegetettségi helyzettel állnak szembe, amit súlyosbítanak a Hamász által elkövetett barbár bűntettek.

A német lapok szerint a héten már meghiúsítottak egy tervezett támadást a düsseldorfi karácsonyi vásár ellen, amelyet két, IS-szimpatizáns bevándorló tervezett elkövetni, akik a Telegramon talált felvételek szerint egy jövőbeni kölni merényletről is eszmét cseréltek.

Menczer Tamás kiemelte: a biztonságért felelős német hatóságok azon dolgoznak, hogy meghiúsítsák a nagyszabású rendezvények elleni esetleges támadásokat

Könnyű célpontok lehetnek a karácsonyi vásárok a terroristáknak

Sürgős figyelmeztetést jelentetett meg a belföldi hírszerző szolgálatokat tömörítő Alkotmányvédelmi Hivatal Németországban, ahol a Hamász izraeli támadása óta jelentősen megnőtt a terrorveszély – ez a megfigyelők szerint valós és nagyobb, mint valaha. Bővebben --->