A litván külügyminisztérium szóvivője szerdán közölte a Politicóval, hogy beszélgetésre hívták az apostoli nunciust. Ez napokkal azután történt, hogy Ferenc pápát széles körben bírálták, amiért azt mondta az orosz fiataloknak, hogy emlékezzenek az örökségükre, a „nagy, felvilágosult orosz birodalomra”.

A katolikus fiatalok szentpétervári összoroszországi találkozóján tartott videóbeszédében, amelynek egy részletét közzétették az interneten, a pápa megidézte I. Péter és II. Katalin egykori cárokat, akik kulcsszerepet játszottak Oroszország európai hódításaiban, és akiket az orosz imperializmus szimbólumaként tisztelnek.

A megjegyzések felháborodást váltottak ki Kijevben, ahol elítélték a pápát, amiért Oroszország imperialista múltját dicsőítette, tekintettel az Ukrajnában zajló háborúra.

Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője szerint „nagyon sajnálatos, hogy a pápa szájából tudatosan vagy tudtán kívül orosz nagyhatalmi eszmék hangzanak el, amelyek valójában Oroszország krónikus agresszivitásának okai”.

A Vatikán szerint félreértették Ferenc pápa szavait

A Vatikán szóvivője határozottan visszautasította a vádat, mondván, hogy Ferenc pápa „arra kívánta bátorítani a fiatalokat, hogy őrizzék és népszerűsítsék azt, ami Oroszország nagy kulturális és szellemi örökségében pozitív, és semmiképpen sem az imperialista logikák és kormányzati személyiségek dicsőítésére”.

A Vatikán által online közzétett beszédének többi részében a pápa azt mondta az orosz fiataloknak, hogy legyenek „a béke művészei és vessenek magokat a megbékéléshez”.

Ferenc pápa többször bírálta az ukrajnai orosz inváziót, és a konfliktus befejezésére szólított fel. De tett néhány ellentmondásos megjegyzést is, látszólag a NATO-t hibáztatva a konfliktusért, és nem volt hajlandó név szerint elítélni Vlagyimir Putyint.