Az Ukrajna elleni orosz háború kitörése sem akadályozta meg a luxusautók Európából Oroszországba „áramlását”. 2022 márciusa óta ugyanúgy zavartalanul szállítják a csúcsjárgányokat az orosz piacra: a számítások alapján 100 millió dollár tehet a teljes szállítmány összértéke – írja a Meduza.

Bár a kevésbé hivatalos autóimport a háború kezdete előtt is a belorusz piacon keresztül történt, ezúttal is a belorusz határon gurultak át a luxusjárművek az orosz föderáció területére. Független orosz sajtóértesülések szerint körülbelül három tucat kereskedőcég foglalkozhat az üzlettel, sőt, több ilyen cég vezetőségében ülhetnek ott Alekszandr Lukasenka belorusz elnök emberei.

Az orosz invázió kezdete óta a hivatalos autókereskedők ezzel szemben csak korlátozott mennyiségben értékesítenek tovább autókat Oroszországba, mivel ezzel a szankcióknak megfelelően a büntetés lehetőségét kockáztatják.

Az ügyeskedők „találatai” közt ehhez képest volt például:

Az Egyesült Államokból, az EU-ból és az Egyesült Királyságból származó, 50 ezer eurónál nagyobb értékű autók Oroszországba történő behozatalát a háború kitörése után szinte azonnal, 2022 márciusában betiltották.

Putyinválasztás: 3 napon át szavaztat magára az orosz elnök

Kiírták a jövő évi orosz elnökválasztás hivatalos időpontjait: ezúttal három napig lehet szavazni a legesélyesebb jelöltre, esetleg húzni az X-et a többi névre, amelyek még szerepelnek a szavazólapon. Vlagyimir Putyin pénteken megerősítette, hogy elindul a 2024-es elnökválasztáson. Bővebben --->