Az orosz Központi Választási Bizottság (CEC) a választási bizottsági jegyzőkönyvek 100 százalékát feldolgozta – derül ki a CEC honlapján közzétett adásból. A bizottság előzetes adatai szerint Vlagyimir Putyin a szavazatok 87,28 százalékát kapta.

A többi jelölt pedig így végzett:

  • Nyikolaj Haritonov – 4,31 százalék;
  • Vlagyiszlav Davankov (Új Emberek) – 3,85 százalék;
  • Leonyid Szluckij (LDPR) – 3,2 százalék.

A Központi Választási Bizottság március 21-én tervezi kihirdetni az elnökválasztás végleges eredményét. A CEC korábban közölte, hogy a választási részvétel rekordot döntött a modern Oroszországban, ami 77,44 százalékos volt – írja a Meduza.

Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság vezetője szerint ez a szám azért volt lehetséges, mert három napon át zajlott a szavazás, többek között az interneten keresztül, és a választókat tájékoztatták a voksolásról. Maga az újraválasztott Putyin elnök is online szavazott

Fokozódó elnyomás, súlyos korlátozások

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője azt mondta, hogy az oroszországi szavazás súlyos korlátozások között zajlott, és sok jelölt – köztük a háború ellenzői – nem vehettek részt a választáson. Az Európai Unió sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az oroszországi elnökválasztáson nem voltak jelen az EBESZ megfigyelői, és bírálta a szavazást, amely „súlyos korlátozások mellett zajlott”. Az erről szóló nyilatkozatot Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője tette közzé.

Hozzátette: a választások egyre szűkebb politikai térben zajlottak, ami a polgári és a politikai jogok megsértésének riasztó mértékű növekedéséhez vezetett, számos ellenzéki jelöltet pedig megakadályoztak az indulásban. Borrell ezen túl felhívta a figyelmet az oroszországi elnyomás szisztematikus fokozódására is, és Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista börtönben bekövetkezett halálára.

A választások előtt az orosz ellenzék képviselői felszólították az EU-t, hogy hivatalosan tagadja meg a választási eredmények elismerését. Az özvegy Julija Navalnaja is tett ilyen nyilatkozatot. Európa egyes politikusai is azt mondták, hogy a választási eredményeket nem szabad elismerni.