Vlagyimir Putyin a majdnem végleges adatok szerint 74 százalékos részvétel mellett a szavazatok 87,29 százalékával nyerte meg a három napon át orosz elnökválasztást.

Rácz András Oroszország-szakértő Facebook-oldalán több érdekességet is talált az adatokban. 

"Van néhány egészen abszurd eredmény is: a nagyléptékű háború első évében irtózatos veszteségeket elszenvedő Burjátföld lakosai 87 százalékkal támogatták Putyint, és még a mindig nyugatosabb Szentpéterváron is 81 százalékkal nyert az elnök. Csecsenföldön a Ramzan Kadirov-féle vezetés fegyelmezetten hozta a legmagasabb eredményt, ott Putyin 98,99 százalékkal nyert" – írja.

Ezek mellett azonban a mostani állás szerint van öt olyan megye, ahol 80 százalék alatt maradt Putyin hivatalos eredménye: ezek Vologda, Jaroszlav, Arhangelszk, Karélia és a Nyenyec Autonóm Körzet.

A szakértő kiemelte, hogy ezek mind az észak-nyugati részeken fekvő régiók, a nyenyecek pedig az akkor 85 orosz régió közül az egyedüliek voltak, akik leszavazták a 2020-as alkotmánymódosítást.

Rácz András szerint, ha minden manipuláció ellenére sem sikerül ezeken a területeken 80 százalék fölé menni, akkor ez azt jelzi, hogy e régiókban lehetnek még gondjai a rezsimnek.

 

"Ilyen az élet, semmit nem lehet tenni" - így reagált Putyin Navalnij halálára

Az orosz elnök választási győzelme alkalmából azt mondta, hogy Oroszország jelenleg „az aktív védelem folytatásánál egy kicsit többet tesz" a háborúban. Putyin szerint Moszkvának gondolkodnia kell azon, hogy kivel tárgyaljon majd az ukrajnai békekötésről.