Vasárnap Orbán Viktor egy újabb európai parlamenti frakció létrehozására tett ígéretet, amikor Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis, korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével aláírta Bécsben az úgynevezett Patrióta kiáltványt. A Patrióták Európáért elnevezésű pártcsaládhoz a portugál Chega is benyújtotta csatlakozási kérelmét az MTI értesülései szerint.

André Ventura, a jobboldali populista Chega párt elnökeként már közösségi oldalára is feltöltötte a belépési szándékáról szóló sajtónyilatkozatot. A nemzeti konzervatív párt a 2019-es választáson még csak egy helyet szerzett a Köztársasági Gyűlésben, azonban ezt követően a Chega népszerűsége gyors növekedésnek indult és jelentős támogatottságot szerzett az intézményellenes álláspontjának köszönhetően. Ventura pártja kapta a harmadik legtöbb szavazatot a 2022-es választásokon 12 mandátummal, majd 2024-ben 50 képviselői helyre növelte támogatottságát a 230 fős törvényhozó szervben.

A német jobboldali-populista AfD is mérlegeli a blokkhoz való csatlakozás lehetőségét

– jelentette ki Alice Weidel pártelnök szóvivője a párt esseni kongresszusán. 

Az elmúlt ciklusban az AfD a jobboldali Identitás és Demokrácia frakció tagja volt az EP-ben, azonban a június 9-i választások előtt az AfD összes képviselőjét kizárták a Marine Le Pen-vezette pártcsaládból csúcsjelöltjük, Maximilian Krah szélsőséges kijelentései miatt.

A magyar miniszterelnök által június 30-án bejelentett, újonnan létrehozott Patrióták Európáért szövetség célja, a kiáltványuk szerint az, hogy a veszélyben lévő szuverenista és hazafias érdekek védelméért küzdjenek Európán belül, és megakadályozzák az unió által preferált „szuperállam” megszületését.

Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely meggyőződésem szerint hasítani fog és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz. Ez napokon belül be fog következni

– jegyezte meg Orbán Viktor.