Mint azt az Economx is megírta, megállapodtak az EU tagországai Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásáról a csütörtöki EU-csúcstalálkozón, melyet Magyarország is jóváhagyott.

A miniszterelnök a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy hosszú tárgyalások eredményeképp Magyarország ajánlatot kapott, és kitárgyalt egy olyan ellenőrizhető mechanizmust, amely „garantálja a pénzek ésszerű felhasználását”, valamint azt, hogy a magyarok pénze „nem kerülhet Ukrajnába”.

Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve, örül, hogy a piacok és a gazdasági élet már most pozitívan reagál a megállapodásra.

Az Ukrajnának szánt uniós támogatás összegét decemberben a magyar miniszterelnök egyszer már megvétózta. Ezt azzal indokolta, hogy nincs garancia arra, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, melyeket a Bizottság még nem folyósított, előbb-utóbb nem Ukrajnában kötnek ki. A másik kifogás pedig az volt, hogy túl hosszú távra kellene ellenőrizetlenül forrásokat bocsátani Ukrajna rendelkezésére.

Miért nyer folyamatosan? Az Orbán-rejtély nyomába eredtek

Orbán Viktor a hatalomban eltöltött idejét tekintve már csúcstartó az Európai Unió kormányfői közt. Mi lehet a titka a múlni nem akaró politikai sikereinek, és mit tartogathat a 2024-es év számára?