Nem hagyta szó nélkül David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete Orbán Viktor miniszterelnök reakcióját arra, hogy Soros György visszavonul és fia, Alex Soros veszi át a helyét a Nyílt Társadalom Alapítványokban és a Soros Fund Management befektetési bizottságában is.

Soros György átadta fiának 25 milliárd dolláros vállalkozásának irányítását, ugyanakkor a 37 éves Alexandert jobban foglalkoztatja a politika, mint édesapját. Egy korábbi interjúban a milliárdos egyébként még arról beszélt: nem akarja, hogy az alapítvány vezetését valamelyik gyermeke vegye át. Később sokan arra számítottak, hogy Jonathan Soros lesz az utód. → Részletek

A kormányfő ugyanis a Keresztapa című film ikonikus jelenetével reagált a hírre.

Az amerikai diplomata Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy

„az ilyen kutyafitty összeesküvés-elméletek pont olyanok, mint A keresztapa III. Kiszámíthatóak és aggasztóak”.

Mások is bírálták a miniszterelnököt

Michael Roth, a német Bundestag külügyi bizottságának elnöke, a Szociáldemokrata Párt (SPD) tagja azt írta Twitter-oldalára, „Egyszerűen undorító, Orbán úr Európa szégyene”.

Daniel Freund, német zöldpárti Európai Parlamenti képviselő is kirizálta a miniszterelnök nem mindennapi reakcióját. „Nézd meg ezt a tweetet, aztán mondd meg, ki a maffiózó” – írta bejegyzésében.

A Politico pedig egyenesen antiszemita narratíva terjesztésével vádolta meg a magyar kormányt.

Az EP megszavazta: Magyarország alkalmatlan a soros elnökségre

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az Európai Parlament képviselői megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e ellátni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében. → Részletek