Kérem mindenki támogatását, hogy együtt biztosítani tudjuk zsidó honfitársaink biztonságát, és ezért ki kell mutatnunk, hogy szolidárisak vagyunk velük – mondta Olaf Scholz német kancellár. Hozzátette, elfogadhatatlan a palesztinok ügye mellett tartott, németországi szimpátiatüntetéseken elhangzott antiszemita megnyilvánulások.

Berlin Neukölln kerületében mintegy százan gyűltek össze a hatósági tilalom ellenére, hogy a palesztinokkal fejezzék ki szolidaritásukat. A Bild című német tömeglap arról számolt be, hogy szerda este a kelet-németországi Chemnitzben incidens is történt egy Izrael melletti szimpátiatüntetésen, mert palesztin zászlókat lobogtató emberek támadták meg az izraeli zászlókkal felvonulókat.

Szombaton, az Izrael elleni terrortámadás megindulásakor a berlini rendőrség pedig arról számolt be, hogy Neuköllnben voltak, akik süteményeket osztogatva ünnepelték a Hamász akcióját. Aznap este egy palesztinpárti tüntetést fel is oszlattak, mert a résztvevők Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak, és volt, akik maszkkal takarták el az arcukat.

Az X-en mindkét eseményről beszámolt a „palesztin foglyokat támogató hálózat", a Samidoun, amely a Hamász támadását „ellenálló cselekménynek" nevezte.

Németországban a múlt hét végén megerősítették a zsidó létesítmények védelmét.

Zsidógyűlölettől hangos Németország: egyes beszámolók szerint megütik és leköpik az izraelieket

A megerősített rendőri jelenlét ellenére az antiszemita bevándorlók leköpik, orron vágják, obszcén kijelentésekkel zaklatják az izraelieket Berlinben, ahol hétfőn egy középiskolában palesztin diák rúgta fel az egyik németajkú tanárát. Németországban forronganak az indulatok a Hamász példátlanul kegyetlen, hétvégi terrorakciója óta. Bővebben >>>

Joe Biden szerint ez a zsidóság legvéresebb napja a holokauszt óta

Zsidó vezetőkkel tartott megbeszélésén az amerikai elnök úgy fogalmazott,

ez nem csak gyűlölet, hanem színtiszta gonoszság a zsidók ellen. Azt mondanám, hogy ez volt a zsidóság legvéresebb napja a holokauszt óta, a történtek arra emlékeztetik a világot, hogy a gonoszság nem múlik el magától.

A megbeszélésen az amerikai elnök azt is elmondta, hogy Izraelnek a nemzetközi jog szerint kell eljárnia.