Az ukránok régi, mégis új csodafegyverét a lassú orosz drónok ellen vetik majd be: Az X-re került fel egy videó a működő XIX. századi fegyverről, amely három Maxim géppuskából áll, így 2 kilométerig hatékony, de 4 kilométeren belül is el tudja pusztítani a célpontot.

Az eredeti fegyvert 1844-ben fejlesztették ki, a Maxim géppuskát pedig az 1892-1894-es Matabele háborúban alkalmazták a brit gyarmati erők, 

amikor 700 katona mindössze négy Maxim-géppuskával győzött le 3000 harcost.

Az első világháborúban sok hadsereg használta a fegyvert, vagy annak valamilyen változatát: a német Maschinengewehr 08 géppuskája is csaknem a Maxim közvetlen másolata, amelyet az oroszországi polgárháború során vettetek be.

A második világháború idejére ugyan elavulttá vált a Maxim, a német támadást követően a szovjetek mégis nagy számban alkalmazták, sőt, a most Ukrajnában megjelent változatához kifejezetten hasonló, hármasával összeszerelt Maxim gépfegyverekkel védték Moszkvát a légi támadásoktól 1941-ben.

Az is előfordulhat, hogy az ukránok épp egy ilyen múzeumi géppuskát tettek újra működőképessé az orosz öngyilkos drónok ellen. A fegyvert használat közben ide kattintva láthatjuk.