A Hezbollah-csoport, amelynek fő bázisa az izraeli-libanoni határon található, a Hamász-Izraeli háborúban szélesebb regionális konfliktust robbanthat ki – írja a CNN

Az ENSZ közben arra figyelmeztet, hogy gázai üzemanyagkészlete három napon belül kifogy a Közel-Keleti Palesztinai Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA), amely kritikus fontosságú a Gázai övezeten átívelő humanitárius segítség szempontjából – mondta Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa.

Üzemanyag nélkül nem lesz víz, nem lesznek működő kórházak és pékségek. Üzemanyag nélkül a segélyek nem jutnak el sok rászoruló civilhez. Üzemanyag nélkül nem lesz humanitárius segítség.

Az egyiptomi határvédelmi hatóságok szerint az a 20 segélyszállító teherautó, amelyeknek sikerült átjutniuk a rafahi átkelőn Egyiptomból Gázába szombaton, élelmiszert, vizet, gyógyszert és egészségügyi felszerelést szállítottak, de üzemanyagot nem.

Lazzarini hangsúlyozta, hogy a gázai lakosság szükségletei óráról órára nőnek. Jenleg több mint félmillió embert látnak el a Gázai övezetben a lakóhelyüket elhagyni kényszerült közel 1 millió emberből – tette hozzá.

Annak ellenére, hogy üdvözölte a szombati gázai konvojt, hangsúlyozta, hogy a szállított készletek messze nem elégségesek, Gázának megszakítás nélküli és kibővített humanitárius utánpótlásra van szüksége.

Izrael szerint az Iszlám Állammal élnek szomszédságban

Az Egyesült Államok megerősíti védelmi pozícióját a térségben – jelentette ki Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter utalva a Hezbollah és a palesztin iszlamista fegyveresek támadásaira. Bővebben >>>