Egynapos sztrájkba lép a nagyobb német repülőterek biztonsági személyzete csütörtökön.

Tucatnyi városban bénulhat le a légiközlekedés – közük Berlinben, Hamburgban, Hannoverben, Kölnben, Düsseldorfban és Frankfurtban is –, mert nem működnek majd a biztonsági kapuk, nem lesz, aki az utasokat, csomagokat és a repülők személyzetét ellenőrizze.

A mintegy 25 ezer biztonsági őrt képviselő szakszervezet, a ver.di a magasabb bérekért hívta munkabeszüntetésre a dolgozókat. A repülőtéri biztonsági személyzet tavaly márciusban is sztrájkolt, akkor a munkakörülmények javítását követelte.

Ez a hét Németországban a sztrájkok hete: hétfőn, a tervezettnél egy nappal korábban ért a mozdonyvezetők megasztrákja, a regionális tömegközlekedési vállalatok dolgozói pedig várhatóan pénteken tartanak hasonló akciót. 

Jelentős támogatottsága volt a kétnapos Volán-sztrájknak

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) január 28-29-ére szervezett munkabeszüntetésének második napján a hétfőre munkavégzésre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka, míg a teljes munkavállalói létszámnak 21 százaléka vett részt a sztrájkban – közölte a Volánbusz Zrt. az MTI-vel. A közleményben hangsúlyozták: a MÁV-VOLÁN-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások már kedden folytatódnak. A részletekről ITT írtunk bővebben.