A heves ellenállás láttán visszavonulót fújt Boris Pistorius német védelmi miniszter, aki a nyilvános bemutató előtt néhány nappal zárt körben, pártja, a szociáldemokrata SPD vezetősége előtt prezentálta a haderő (Bundeswehr) létszámfejlesztésére kidolgozott tervét.

A tájékoztatón a sorkötelezettség kifejezés el sem hangzott, a korábbi harcias retorikának nyoma sincs

- árulta el a Der Spiegel hírmagazinnak a tanácskozás egyik résztvevője. 

Az új elképzelés szerint kedvezményekkel csábítanák a fiatalokat a Bundeswehrbe. A hivatásos állomány megmaradna, mellette bevezetnék, hogy 12 havi önkéntes szolgálatért cserébe járna a több között

  • ingyenesen megszerezhető jogosítvány,
  • könnyített egyetemi felvételi,
  • kedvezményes diákhitel,
  • ingyenes nyelvtanfolyamok.

Mindezt nagyszabású marketingkampányok egészítenék ki, amelyek megbízható, jó munkaadóként mutatnák be a Bundeswehrt, a rendszer alapját pedig egy kérdőív képezné, ebben részletesen kikérdeznék a 18. életévüket betöltő fiatalokat a fizikai állapotukról.

Jelenleg mintegy 181 500 katona szolgál a német fegyveres erőknél, ezt 203 ezerre kellene feltornázni a következő évtized elejére.

Ez első látásra nem tűnik nagy feladatnak egy 85 milliós országban, de a Bundeswehr létszáma folyamatosan csökken, már júniusban a 180 ezres határ alá süllyedhet.