Németországban számos város és kerület kínál a járművezetőknek korlátlan utazást a helyi és a regionális tömegközlekedési eszközökön.

Mindennek azonban egyetlen komoly feltétele van: le kell adni a jogosítványt.

A program célja a torlódások elleni küzdelem és a környezetbarát közlekedés előmozdítása. A résztvevők ingyenes, úgynevezett Deutschlandticketet kaphatnak, amelynek ára általában 49 euró havonta – írja az Euronews.

Az új jegyet eddig hárommillióan vásárolták meg Németországban. Franciaországban hasonló áron fognak vezetnek be bérletet a következő hónapokban.

A 49 eurós jegy a tavaly nyáron kipróbált 9 eurós havijegy utódja. Ez a rendkívül olcsó bérlet tavaly június, július és augusztus folyamán mintegy 1,8 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást takarított meg. A jogosítványcsere-program a közlekedés környezeti hatásának további csökkentésére tett kísérlet.

Májusban a Greenpeace jelentése 30 európai ország tömegközlekedésének állapotát mérte fel. Luxemburg, Málta, Ausztria, Németország, Ciprus és Spanyolország végzett az élen a könnyen használható tömegközlekedési jegyek és kedvezmények tekintetében. Luxemburg volt a világ első országa, ahol 2020-ban eltörölték a tömegközlekedés viteldíjait.

Bekamerázzák a buszokat: a sofőr gombnyomásra készíthet fotósorozatot a szabálytalan autósokról

Wiesbaden városában megszaporodott a buszsávot illetéktelenül használók száma, ezért drasztikus lépést tett a közlekedési vállalat.
Bővebben--->