A németek 68 százaléka támogatja az országa erősebb fegyverkezését – derült ki egy friss felmérésből.

A szociáldemokraták, liberálisok és zöldek koalíciója szilárd többségre számíthat a védelmi kiadásainak bővítéséről szóló tervek megvalósításában.

Ugyanakkor a PwC nemzetközi tanácsadó cég kutatása szerint a megkérdezettek 63 százaléka úgy véli, hogy az Olaf Scholz kancellár által 2022 márciusában bejelentett védelempolitikai fordulat – vagyis a védelmi kiadások drasztikus növelése – még nem érte el a hadsereget, a Bundeswehrt.

A többség szükségesnek tartja a hadipari beruházásokat: 57 százalék támogatja azt a szándékot, hogy a bruttó hazai termék legalább két százalékát fordítsák a honvédelemre, ezt a célt 31 százalék szemléli kritikusan.

A szakértők szerint az ukrajnai orosz invázió óta bekövetkezett egyértelmű szemléletváltást mutatja, hogy az állampolgárok közel kétharmada támogatja országa fegyverkezését.

A német hadsereg megítélése romlott az utóbbi időben, a Bundeswehr-ről csupán válaszadóknak 45,5 százaléka nyilatkozott pozitívan, ez a szám  2022-ben még 54 százalék volt. 

A PwC reprezentatív felmérésében 500 18 és 65 év közötti felnőttet kérdezett meg január 9-én és 10-én között. A kutatás egy 2022-ben végzett felmérés folytatása.

A 2024-es eredmények azt mutatják, hogy az emberek még mindig nagyon aggódnak, és több erőfeszítést szeretnének a biztonság megerősítésére – mondta Wolfgang Zink, a németországi PwC tanulmányának egyik készítője.

A felmérésből, amelyet a welt.de ismertet, kiderül az is, hogy NATO keleti szárnyának bővítését a megkérdezettek 58 százalék tartja inkább szükségesnek.

A németek szkeptikusan szemlélik, hogy vajon Ukrajna képes lesz-e a Nyugat támogatásával sikert elérni az orosz támadással szemben: erre csupán 39 százalék lát erre lehetőséget, 48 százalékuk nem hisz ebben.