Napvilágot látott a tavalyi negyedik negyedéves német GDP-adat is: a szövetségi statisztikai hivatal szerint Európa legnagyobb gazdaságában 2023 utolsó negyedévében 0,3 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Mindez pedig teljes mértékben egybeesik az elemzői várakozásokkal.

Németország GDP-je 2023 harmadik negyedévében -0,1 százalékkal zsugorodott. Mivel a negyedik negyedévben szintén zsugorodás következett be, Németország potenciálisan technikai recesszióba kerülhet – írja a legújabb német gazdasági adatokat ismertető Euronews.

Minek köszönhető az egyre silányabb német gazdasági teljesítmény? Többek között:

  • a magasabb áraknak;
  • az elszálló kamatoknak;
  • a megemelkedett hitelfelvételi költségeknek;
  • az építőipar és a feldolgozóipar iránti visszafogottabb külföldi keresletnek;
  • a megnövekedett állami kiadásoknak;
  • mindezeket tetézték a mezőgazdasági ágazat szereplőinek heves tüntetései;
  • legutóbb pedig a légiközlekedésben dolgozók sztrájkjai: a Lufthansa az utóbbi napokban a járatok 80 százalékát leállította.

A teljes 2023-as évet tekintve a német GDP 0,3 százalékkal csökkent.

A jelenlegi stagnálás és a mérsékelt recesszió folytatódására számítunk. Sőt, egyértelműen megnőtt a kockázata annak, hogy 2024 egy újabb recessziós év lesz

– jelentette ki Carsten Brzeski, az ING globális makrogazdasági vezetője.

A pénzügyminiszter nem kertelt: a gazdaság állapota „kínos és veszélyes”

Drámai kilátások Németországban: a szövetségi kormány legújabban belátja, hogy a tavalyi visszaesés után a talpra állás esélyei továbbra is homályosak, gyors gazdasági kilábalás nem várható Európa beteg emberénél. A recesszió miatt a cégek és az elemzőházak már nyíltan bírálják a Scholz-kabinetet.

A részletekről ITT írtunk bővebben.