Továbbra sem tudni semmit Alekszej Navalnij halálának körülményeiről.

A Kreml-kritikus politikus halálhírét pénteken közölte az orosz Büntetés-végrehajtási Szövetségi Szolgálat (FSZIN), ám a családnak azóta sem mutatták meg a holttestet, így az azonosítás is várat még magára.

A néhai ellenzéki politikus szóvivője azt közölte: a hatóságok még legalább 14 napig nem is adják ki Alekszej Navalnij földi maradványait a hozzátartozóknak, mert közelebbről meg nem határozott „kémiai vizsgálatokat” hajtanak végre rajta.

A szóvivő szerint a hatóságok hazudnak, és valójában rejtegetik Alekszej Navalnij holttestét. A halogatás oka, hogy igyekeznek minél inkább eltüntetni a gyilkosság nyomait.

A FSZIN a haláleset körülményeiről csupán annyit közölt, hogy a politikus a séta után rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet 3. számú Sarki Farkas börtönében. 

Az Európai Unió (EU) külügyminiszterei hétfőn közös nyilatkozatban követelték az eset átlátható és független vizsgálatát. A közösség álláspontja szerint nem fér kétség ahhoz, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök elnyomó hatóságai felelősek az ellenzéki politikus haláláért - számol be a Spiegel német hírmagazin. Sürgették továbbá a halálhír hatására Oroszország szerte tartott demonstáricókon elfogott tüntetők szabadon bocsátását.

Titokzatos kavarás volt a börtönben Alekszej Navalnij halálának előestéjén: egy rabtárs szerint az őrök pánikszerűen razziáztak a szibériai IK-3-as büntetőtelepen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport