Legalább nyolcvan lövést adtak le az utcáin sétáló tömegben Nápolyban, ahol az utóbbi hetekben újraéledt a harc a Camorra bűnszervezet feltörekvő csoportjai között. A célpont a 18 éves Nicola Giuseppe Moffa volt, akit a hatóságok a Contini nevű klán tagjaként ismernek.

A fiatalember a csodával határos módon túlélte a támadást, bal lábán sebesült meg, jelenleg őrizet alatt kórházban ápolják. Egy 68 éves gyalogos szintén megsebesült. A leszámolási kísérlet Nápoly belvárosában szerda este történt, de a rendőrség csak pénteken hozta nyilvánosságra a részleteket – írja a l'Unita.

A lövéseket két, arcát elfedő férfi adta le; motorral érkeztek az emberekkel teli utcába, ahol szabályosan a tömegbe lőttek megpróbálva eltalálni Moffát.

Az aszfalton maradt töltényhüvelyek szerint legalább nyolcvan lövést adtak le. A bérgyilkosoktól használt fegyverek között egy kisebb géppisztoly is volt. A nápolyi rendőrség bejelentése szerint péntek reggelig öt személyt vettek őrizetbe. Több házkutatást tartottak, és fegyvereket foglaltak le. A nyomozás szerint egyértelmű, hogy az elkövetők nem figyelmeztetni vagy megfegyelmezni akarták Moffát, hanem meg akarták ölni. Nem ez az első alkalom, hogy a fiú lövöldözésbe keveredik: a Nápoly belvárosának üzleteit kirabló fiatalok alkotta banda tagjának számít.

A hatóságok nem zárják ki, hogy Moffa és társai a Camorra más családja területére léptek be, vagy olyasvalakit fenyegettek meg, aki más klán védelmét élvezte.

A nápolyi napilap hangoztatta, hogy a Camorra régebbi, idősebb vezéralakjai a múlt század kilencvenes éveinek végétől egymás után börtönbe kerültek, és időközben egy új bűnözői nemzedék nőtt fel.

Hatalmuk megtartása érdekében a korábbi klánok gyilkosságokkal válaszolnak a fiatalabbaknak, de nem ritka az új csoportok közti leszámolás sem. A Camorra hagyománya szerint azonban a kivégzések helyszíne eddig a külvárosban volt, kevésbé feltűnő helyszínen, az utolsó lövöldözések azonban a város központjában zajlottak.