Megtiltja a brit kormány maszkok viselését és pirotechnikai eszközök használatát a tüntetéseken. Az erről szóló törvénytervezetet csütörtökön ismertette a londoni belügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint az alsóház elé terjesztendő módosítások alapján egy hónapig terjedő szabadságvesztéssel és ezer font (több mint 450 ezer forint) bírsággal sújthatók mindazok, akik a demonstrációkon arcukat eltakaró viseletet hordanak, és petárdákat, tűzijátékrakétákat vagy egyéb pirotechnikai eszközöket használnak.

A minisztériumi közlemény megfogalmazása szerint a készülő jogszabály – amely a szintén tárgyalás alatt álló új büntetőjogi törvényhez kapcsolódik majd – lehetetlenné teszi, hogy törvénysértés esetén a demonstrálók a tiltakozáshoz fűződő jogra hivatkozva próbáljanak kibújni a felelősségre vonás alól.

A belügyminisztérium felidézte, hogy az utóbbi időszak nagy tüntetésein a rendezvényeket biztosító rendőröket is pirotechnikai eszközökkel elkövetett, súlyos sérülések komoly kockázatával járó támadások érték.

Az utóbbi hónapokban heti rendszerességgel tartottak Londonban és más brit nagyvárosokban több tízezres, nem egyszer több százezres demonstrációkat a Gázai övezetben folyó izraeli hadműveletek ellen, és ezeken a megmozdulásokon többször előfordultak összecsapások a rendőrség és a tüntetők között.

Véget érnek az önkényes úttorlaszok is

A belügyminisztériumi statisztika szerint a Gázát uraló Hamász szélsőséges iszlamista szervezet Izrael ellen tavaly október 7-én elkövetett terrortámadása óta – amelyben 1200 ember meghalt – ezernél több tiltakozó megmozdulás volt Nagy-Britanniában, és ezeken hatszáz embert vettek őrizetbe.

Az új jogszabály alapján nem lesz lehetséges közutak eltorlaszolása sem a tiltakozáshoz fűződő jogra hivatkozva. Ezzel összefüggésben a londoni belügyminisztérium megemlíti a Just Stop Oil nevű környezetvédő csoportot, amely rendszeresen tart demonstrációkat Londonban jórészt utak lezárásával a fosszilis fűtőanyagok kitermelése és használata elleni tiltakozásul. Ezeken a demonstrációkon tavaly 657 embert vettek őrizetbe.