A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése – számolt be róla a Reuters hírügynökség.

A Downing Streeten tartott beszédében a brit kormányfő közölte: meggyőződése szerint 2030-ban az újonnan eladott gépkocsik óriási többsége a kötelező erejű határidő nélkül is elektromos meghajtású lesz, mivel várhatóan csökkennek az ilyen járművek előállítási költségei.

A döntést azonban a fogyasztóknak kell meghozniuk, anélkül, hogy a kormány bármire kényszerítené őket

– fogalmazott a brit miniszterelnök, hozzátéve, hogy a belsőégésű motorral felszerelt használt autókat 2035 után is lehet majd értékesíteni Nagy-Britanniában.

Rishi Sunak népszerűsége hanyatlik

A Politico megrendelésére készített közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a válaszadók kétharmada szerint Sunak „csak csekély mértékben” vagy egyáltalán nem ért el semmit eddigi kormányfői pályafutása alatt.

Sunak támogatottsága ma már mindössze 41 százalékos, voksolók 59 százaléka pedig elégedetlen a munkájával. Miniszterelnöki karrierje kezdetén ehhez képest még 52 százalékos volt a támogatottsága, és a szavazók 48 százaléka állt hozzá meglehetősen kritikusan.