Az Inter Miami FC támadója hétfő este vette át a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) elismerését a szervezet londoni díjátadó gáláján.

A 36 éves játékmester a szavazáson ugyanannyi pontot gyűjtött, mint Erling Haaland, a Manchester City norvég válogatott csatára, így a csapatkapitányok voksai döntöttek, ebben az összevetésben pedig Messi volt a jobb. A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki.

A szűkített háromfős listán a tavaly nyárig a Paris Saint-Germaint erősítő Messi és Haaland mellett Kylian Mbappé, a PSG 2018-ban világbajnok, 2022-ben vb-ezüstérmes francia válogatott támadója szerepelt még.

Az év legszebb góljáért járó, 15. alkalommal odaítélt Puskás-díjat a brazil Guilherme Madruga, a Botafogo középpályása érdemelte ki a június 27-én, a Novorizontino elleni másodosztályú bajnoki meccsen szerzett győztes találatáért.

A 23 éves játékos a 16-oson kívülről, látványos ollózással vette be a rivális kapuját, a Botafogo pedig ezzel a góllal megnyerte a mérkőzést. A 11 jelölt közül a paraguayi Julio Enciso (Brighton) és a portugál Nuno Santos (Sporting Lisboa) szerepelt a szűkített hármas listán. A díjat Ane de Juan Damborena, Puskás Ferenc dédunokája adta át Madrugának.

Ami a további elismeréseket illeti, az év edzője a férfi csapatoknál Josep Guardiola, az elmúlt idényben triplázó (Bajnokok Ligája-, Premier League- és FA Kupa-győzelem) Manchester City katalán vezetőedzője, az év legjobb kapusa pedig Ederson, a Manchester City brazil futballistája lett. (MTI)