Az olasz kormánynak nem tetszik, hogy Németország finanszírozza a migránsokat tömegével partra szállító civilszervezeteket, ezért Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke nemrég levelet írt Olaf Scholz német kancellárnak, amelyben nehezményezte, hogy Berlin nem kormányzati szervezeteket (NGO) pénzel a Földközi-tengeren tartózkodó migránsok kimentésére – írja a The Guardian.

Az Ön kormánya, az olasz kormánnyal nem egyeztetve állítólag úgy döntött, jelentős összegekkel támogatja azokat a nem kormányzati szervezeteket, amelyek az illegális migránsok olaszországi befogadásával és a Földközi-tengeri kimentésével foglalkoznak

– bírálta élesen a kancellárt az olasz hírügynökségekkel is megosztott levélben Meloni. Hozzátette, hogy az uniós tagállamoknak ehelyett a strukturális megoldásokra kellene összpontosítaniuk.

A német külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy kormánya 790 000 euró (685 000 font) értékű „pénzügyi támogatási programot” hajtott végre az SOS Humanity német nem kormányzati szervezet támogatására a Földközi-tengeren végzett kutatási és mentési műveletekben.

Az emberek megmentése a tengeren jogi, humanitárius és erkölcsi kötelesség

– tette hozzá a szóvivő.

Olaszország ismét az európai bevándorlási válság középpontjában áll.

Egy héten belül több mint 11 000 ember érkezett Lampedusa déli szigetére, így az olaszországi partokon az idén eddig 133 000-re szálltak le, ami több mint kétszerese ugyanennek az időszaknak. 

Meloni keményvonalas politikára szólított fel az illegális bevándorlás ellen, ugyanakkor megfogadta, hogy nem hagyja, hogy Olaszország „Európa menekülttáborává” váljon.

Meloni szerint az uniós tagállamoknak strukturális megoldásokra kell összpontosítaniuk.

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter szintén Németországot vette célba, mondván, hogy segítséget és szolidaritást várt volna Olaszországgal a bevándorlók kezelésében.

A Meloni-kormány, amely ígéretet tett a menedékjogot elutasítottak gyors kitoloncolására, a múlt héten aláírta azokat az intézkedéseket, amelyek felhatalmazzák a hatóságokat arra, hogy akár 18 hónapig tartsák az embereket a kitoloncolás előtti fogolytáborokban. A kormány azt is elrendelte, hogy a menedékkérelmük elbírálására váró személyeknek kauciót kell fizetniük, állítólag 5000 euró értékben, hogy elkerüljék a fogva tartást.

Így térdel le egy egykori radikális, ha a brüsszeli pénz a tét

Egy évvel ezelőtt ébredtek arra az olaszok, hogy előző este Giorgia Meloni erősen jobboldali Olaszország Fivérei pártja lett az olasz parlamenti választások legnagyobb győztese. Radikális politikai erőtől nagyon sokan talán túlzottan is radikális fordulatra számítottak, amibe akár egész Európa is beleremeghet. Nos, nem egészen így alakult. Bővebben >>>