A francia labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Kylian Mbappé és csapattársa, Marcus Thuram még hétfőn kérte arra a franciákat, hogy a hónap végén esedékes előrehozott parlamenti választáson szavazzanak a szélsőségesek ellen. Ugyan Mbappé nem említette név szerint a Marine Le Pen fémjelezte Nemzeti Tömörülést, elnökük, Jordan Bardella nem hagyta szó nélkül a két labdarúgó nyilatkozatát – olvasható az Index cikkében.

Reagált Jordan Bardella, a Marine Le Pen fémjelezte Nemzeti Tömörülés (NR) elnöke: bár nagyon tiszteli a francia játékosokat, akik szerinte nemcsak a futball, hanem a fiatalok ikonjai is, de szerinte tisztelni kell a franciákat, és tiszteletben kell tartani mindenki szavazatát.

Ha valaki elég szerencsés, hogy nagyon-nagyon nagy fizetése van, ha multimilliomos, akkor egy kicsit szégyellem magam, ahogy ezek a sportolók olyan embereknek adnak leckéket, akik már nem tudnak megélni, akik már nem érzik magukat biztonságban, akiknek nincs lehetőségük biztonsági őrök által túlzottan védett környéken élni

– lépett oda keményen a két focistának Bardella, akinek pártja jelenleg vezeti a közvélemény-kutatásokat.

Mint azt korábban mi is megírtuk, Emmanuel Macron francia elnök a június 9-i európai parlamenti választáson elszenvedett veresége után jelentette be, hogy feloszlatja a parlamentet, és előrehozott választásokat ír ki, mivel szerinte nem lehet figyelmen kívül hagyni a politikai átrendeződést. Míg a Macron pártjával, a Reneszánsszal együtt induló pártszövetségre a választók 14,6 százaléka szavazott, addig a Bardella vezette Nemzeti Tömörülésre több mint dupla annyian, 31,37 százaléknyian szavaztak.