A legtöbb országba Szingapúr, Spanyolország, Olaszország, Japán, Németország és Franciaország állampolgárai utazhatnak el vízummentesen, egész pontosan a világ 194 országába. Ez a legmagasabb szám azóta, hogy a 19 évvel ezelőtt a londoni székhelyű Henley útlevélindex elkezdte nyomon követni a globális utazási szabadságokat – írja a CNN.

Az első helyet sokáig Szingapúr és Japán uralta, de az új élboly Európa fellendülésére utal, Finnország és Svédország Dél-Koreával holtversenyben a második, 193 elérhető célállomással. A harmadik Ausztria, Dánia, Írország és Hollandia 192 vízummentes célállomással.

Nagy-Britannia a Brexitet követően a negyedik helyen áll, vele egy pozícióban Belgium, Luxemburg, Norvégia és Portugália foglla helyet. Az ötödik Görögoroszág, Málta és Svájc.

Magyarország a lista 7. helyére fért fel, holtversenyben Kanadával és az Egyesült Államokkal. Ezen országok állampolgáraként 188 célállomást látogathatunk vízum nélkül.

A legtöbb pozíciót az Egyesült Arab Emírségek lépett előre, az itteni passzport 2014 óta 106 országgal bővítette vízummentességét.

Christian H. Kaelin, az útlevélindex megalkotója szerint az elmúlt két évtizedben a nagyobb utazási szabadság irányába mutatott a tendencia, ugyanakkor nagyobb a szakadék az index élén és annak legalján lévők között, mint eddig bármikor. 2006-ról 2024-re ugyanis közel megduplázódott a vízummentesen beutazható célországok átlagos száma (közel 111). Eközben azonban a rangsor legalján lévő Afganisztánból mindössze 28 országba lehet vízum nélkül eljutni.

Osztogatja a kormány a diplomata-útlevelet, négy év alatt több mint tízezret

Az elmúlt években egyre többen kérelmeztek diplomáciai vízumot olyan magyar személyek, akik nem látnak el hivatalos diplomáciai feladatokat, és nem köthetők hivatalos minőségükben a magyar kormányhoz.