A Szabad Európa közérdekű adatigényléssel fordult a külügyminisztériumhoz, hogy megtudja, 2019 szeptembere és idén szeptember között mennyi diplomata-útlevelet állítottak ki. A minisztérium nyilvántartása alapján 10.219-et, évente majdnem duplaannyit, mint a 2019 előtti időszakban.

A portál felidézi, hogy a Népszava már 2019-ben arról írt, hogy 2010 óta 16.952 diplomata-útlevelet állított ki a külügyminisztérium, ami már akkor kiugróan magasnak számított (éves átlagban ez évi 1883-at jelent). 

Már jelezték a magyar félnek

A jelenséget, hogy olyan, diplomata-útlevéllel rendelkező személyek kívánnak vízumot kérelmezni Amerikába, akik hivatalosan nem köthetők a kormányhoz, az amerikai nagykövetség már jelezte a magyar félnek.

A Szabad Európának több diplomáciai forrás megerősítette, hogy néhány esetben előre tájékoztatták is a külügyminisztériumot, hogy az illető nem felel meg az adott kategóriának, és felajánlották, hogy segítenek a kérelem módosításában, hogy a megfelelő vízumkategóriára jelentkezzen, de a kormány nem élt a változtatás lehetőségével, így – ahogy a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György esetében a múlt hónapban – elutasító határozat született.

Nem engedték be az Egyesült Államokba a Nemzeti Sport főszerkesztőjét

A Magyar Nemzet David Pressmant, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetét sejti az ügy mögött. Bővebben --->

Milyen esetekben utasíthatják el egy diplomata-útlevéllel rendelkező személy diplomatavízumra vonatkozó kérelmét?

Az minősül diplomáciai feladatot ellátó személynek, aki kormánytisztviselőként dolgozik, ami jellemzően diplomáciai akkreditációval jár. A vízum elutasítása ezekben az esetekben tehát nem személyes kérdés, annyit jelent, hogy az illető nem a megfelelő vízumkategóriára jelentkezett.

A HVG megkeresésére az amerikai nagykövetség hivatalos válaszában elmondta, hogy

az Amerikai Egyesült Államok törvényei alapján viszont a bemutatott útlevél típusától függetlenül csak a külföldi kormányok tisztviselői számára adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem. Ez a szabály nem csak Magyarországra vonatkozik.

Tehát bármely országból érkező vízumkérelmező esetében ugyanez a döntés születne, ha valaki nem felel meg az adott vízumkategória leírásának. Világszinten tavaly 4954 A1-es és A2-es vízumkérelmet utasított el az Egyesült Államok, az amerikai külügyminisztérium nem közöl országos lebontásra vonatkozó adatot.

Milyen előnyökkel jár a diplomata-útlevél?

A sötétzöld borítójú magyar diplomata-útlevél birtokosa a presztízsen felül más kiváltságokat is élvez, például

  • vízummentesen utazhat egyes vízumköteles országokba (magyarok esetében például Oroszországba és Kínába);
  • utazáskor a diplomatasávot használhatja, ezzel megkerüli a sorban állást, illetve a vámvizsgálatot;
  • a nemzetközi jog alapján diplomáciai mentességet élvez – még saját hazájában is;
  • jogosult a diplomatarendszám használatára;
  • utazása adómentes a szárazföldön és a levegőben egyaránt;
  • külföldről érkező jövedelme a vendéglátó országban adómentes.